Mantra-meditasjon er bare en av mange måter å meditere på.

Du kan gjøre disse øvelsen hjemme eller ute i naturen. Du kan meditere i ti minutter eller en halv time alt etter hva som passer deg best. Kanskje 20 min?

Du kan sitte i stillhet. Eller du kan ha på dempet klassisk musikk eller naturlyder (f.eks. regn som faller, bølger på stranden, bekk som sildrer etc.) som virker rolig og harmoniserende på deg. Velg det som passe deg best. Til å begynne med anbefales å sitte i stillhet. Når du blir mer trent kan du meditere på bussen, toget, flyet eller hvor som helst du ønsker.

Du kan også gjøre opptak av egne beroligende lyder, instruksjoner eller positive affirmasjoner og spille dem av når du mediterer. Her er mulighetene mange.

Sett deg godt til rette i en god stol. Plasser føttene ved siden av hverandre på gulvet foran deg. Samle hendene i fanget. Alternativt kan du sitte i “skredderstilling”. Hovedsaken er at du føler at du sitter i en behagelig sittestilling.

Lukk øynene.

Konsentreer om mantraet OM: Følg samme prosedyre som ved meditasjon på pust og mantra med konsentrasjon på pusten. Konsentrer samtidig på lyden og trekk den ut til ooooommmmm. Si ooooooo på innpust og mmmmmm på utpust. Gjør dette rolig slik at du puster rolig tilpasset kroppens rytme. (Ikke hyperventiler)

Si først lyden med stemmen til å begynne med og gå gradvis over til bare å ha lyden inni deg.

Pust rolig og naturlig gjennom nesen. Ikke styr pusten i et bestemt tempo. La kroppen bestemme rytmen. Legg tungspissen bak fortennene.

Bare konsentreer deg om pusten slik kroppens rytme styrer den og gjenta lyden OM som ooooommmmmm som anvist over.

Gi slipp på tanker.

Å ikke tenke på noe er det beste. Straks du blir klar over at du sitter å tenker på noe så gjentar du bare lyden igjen en stund.

Ikke bli stresset hvis du griper deg i å tenke på noe eller noen. Griper du deg i å tenke på noe så led oppmerksomheten forsiktig og mykt tilbake på pusten og mantraet OM.

Hver gang du blir oppmerksom på tankene dine så henleder du oppmerksomheten rolig tilbake på pusten og mantraet igjen.

Kjenn hvordan roen kommer over deg etter en stund.
Bli sittende slik i 20 - 30 minutter.

Etterpå meditasjonen vil du føle deg bedre.

Om du sovner mens du mediterer blir ikke meditasjonen dårligere av den grunn.

Ha tålmodighet med din egen praksis. Den blir bare bedre med øvelse. Noen dager kan denne meditasjonen være god og stressdempende andre ganger kan stresset nå deg i meditasjonen og plage deg slik at du ikke føler at du oppnår den gode roen. Uansett hvordan du opplever meditasjonen så vil den gjøre deg godt.

Har du ikke meditert tidligere så start med kurs 1 ta deretter kurs 2 og til sist kurs 3:

Introduksjon:
https://helping.no/meditasjonskurs-introduksjon

https://helping.no/meditasjonskurs-1-meditasjon-med-pusteteknikk

https://helping.no/meditasjonskurs-2-mantra-meditasjon

https://helping.no/meditasjonskurs-3-mantra-meditasjon-med-pusteteknikk

https://helping.no/gratis-yoga-instruksjoner