Søvnmangel

Innsovning-problemer er det vanligste av alle søvnproblemer. Det kommer av bekymringer i løpet av dagen. Alt fra store livshendelser til daglige irritasjoner klarer vi å løpe fra i oppreist stilling, men så er de der igjen om kvelden. Deretter kommer angsten for ikke å få sove etter en natt med lite søvn. Angst for angsten kalles det på fagspråket.

Dette kan behandles med medisin som vi kan bli avhengig av eller som vi ikke kan bli avhengig av. Avspenningstrening virker på over ti prosent av oss. Forskjellige måter å lure tankene på er også effektivt. Søvnhygienen, dvs. 16 grader i soverommet, vel utprøvde madrasser og et mørkt og lydfritt rom, må prøves.

Siden innsovingsproblemer er en angstvariant, må det adferdsterapi til. Dvs.: Omlegging av vaner. Hver morgen i 4 uker må du stå opp på samme tidspunkt. Deretter kan du en dag i uka ligge en til to timer lengre. Dette har hjulpet 50 % av pasientene mine. Jeg snakker kun om å krøke seg opp. Det kan ha positive sideeffekter som at du rekker frokost, får lest avisa og kan gå til jobb. Men det er selve det å stå opp på samme tid som er behandlingen. Og det er hardt nok det.