Har du slått opp på slanking som søkerord, lider du nok av en eller annen grad av slankemani. Dvs.; En nesten sykelig opptatthet av slanking. Ofte sier du da budskaper til deg selv med negativt fortegn. F.eks; Nå må jeg ikke spise for mye. Hjernen hører da ofte bare budskapet, spise. Prøv heller å si; Jeg spiser riktig. Søk på angst eller tvang og finn gode råd om hvordan du skal komme deg ut av en slik mani som ligger mellom angst og tvang etter min vurdering.

Personlig mener jeg at en adipositasgrense på 30 BMI er satt for lavt i Norge. Vi tar for lite hensyn til arv og kroppsbygning og påfører mange unge og voksne et unødvendig slankemareritt. Likevel kommer noen gode råd. For det er slik at gjennom kunnskap kan du plutselig finne den lille forandringen som skal til over tid. For du må gi deg god tid.

Råd en er å forske på din slekt. Se på far og mor og besteforeldre i ungdomsår og voksen alder. Vurder deres kroppsmasse også i forhold til arbeid og alder. F.eks. er bestefar kroppsarbeider og 30 år på fotoet og har mage og trivelig ansikt, så kan du ha gener som var nødvendig her nord for å overleve lange vintre. Mange av oss norske kan rett og slett ikke bli tynne som bønnestengler.

Råd to er å se om du kan øke kondisjonsmengden din. Bruk en skritteller og finn ut hvor mange skritt du går. Øk med tusen skritt pr. dag til du kommer til 15 til 20 tusen skritt daglig. Se på franske og andre mennesker i storbyer verden over. De løper og går en masse for å nå baner og tog. Ofte er de slanke. Og våre forfedre i steinalderen gikk over 12 timer hver dag (for å skaffe mat).

Er du fortvilet og mobbet pga av vekta di, så søk råd hos en voksen du har tillit til. For dersom du starter en kur i en tilstand av f.eks. depresjon kan det lett slå ut i en alvorlig slankemani.

Hvis du må på kur, så må du ha hjelp av andre. Svakheten med kur og det å få hjelp av andre er at du ikke får den selvsikkerhet som det gir å klare problemet selv. Mange unge har et ekstra fettlag. Det varer noen år og forsvinner med tiden. Veier du 10 % mer en de kg. du er høy til (dvs. er du 170 cm høy kan du veie 77 kg etter min mening), kan du gå inn på en forsiktig kur. Men prøv først å øke forbrenningen gjennom kondisjonstrening som gåturer.

Råd tre er å gjøre en omlegning av matinntaket ditt. Du må gjøre bare en ting nytt i forhold til mat og holde det i flere uker (4-8). Er du så heldig at du drikker en øl eller en diabrus pr. dag så er det bare å slutte med det og du vil langsomt gli ned til din idealvekt. Og er du avhengig av brunt stoff på flaske fra USA, så gjør en innsats og slutt. Et glass vanlig vann før hvert måltid er en god ting å prøve. En annen ting er regelmessige måltider. Hver tredje time bør du spise hvis du er gutt og hver 2,5 time hvis du er jente.