Dovregubben ble viden kjent gjennom Henrik Ibsens "Per Gynt", men Gaustatoppen har ruget på sine hemmeligheter helt til de siste årene. Det som har vært militære hemmeligheter helt siden den ble bygget i 1959, åpnes opp for deg og meg på helårsbasis

Gaustatoppen er det eneste fjell i Norge som har en slik spennende og mystisk bane inni fjellet. Om ikke det militære har enda flere slike hemmelige prosjekter på samvittigheten, da.

- Ta plass, plattform på venstre side.
En smalsporet jernbane vagger behagelig fra inngangsdøren og 860 meter innover i fjellet til den store attraksjonen. Ekkoet av jernhjul mot skinner går innover i tunnelen. Så hyler bremsene, døren går opp og der står kabelbanen som skal ta meg 1040 meter oppover inni fjellet i en 40 graders vinkel..

Konduktøren er en dreven gubbe i gamet - just passert pensjonsalder, men "still going..." Mens kablene trekker jevnt oppover forteller han ivrig om banens historie:
- Det kostet 14 millioner kroner å bygge denne banen i 1959 og det er Norges lengste taubane bygd etter samme prinsipp som Fløybanen i Bergen bortsett fra at her går hele løpet dypt inni fjellet. Og betydelig lengre spenn, naturligvis.

Kabelbanen skal ta oss 1040 meter oppover inni fjellet i en 40 graders vinkel..

Som på fløybanen møtes vogn nedenfra og ovenfra på midten der sporbredden er dobbel.

Det er 85% funktighet i lufta på grunn av vannet som renner under oss.

- Jeg hører vann som renner?
- Det går en fjellbekk under oss. Det er smeltevann fra permafrost og nedbør på toppen. Reneste vann du kan få. Det samles opp i en tank nederst ved inngangen og pumpes opp som vannforsyning til boenheter og turisthytta på toppen.

Det dugger fælt på linsa?
- Ikke rart for her er det 85% fuktighet i lufta på grunn av vannet som renner under oss.

Som på fløybanen møtes vogn nedenfra og ovenfra på midten der sporbredden er dobbel. Dette går langt behageligere for seg enn i Per Gynts Dovre der "Bukk fra oven og bukk bra bunnen stangededs i samme stunden".

Kabelen trekkes jevnt og stødig oppover:
- Denne banen er ikke bare godkjent her i Norge. Vi måtte til og med innhente EU-godkjenning her, bemerker konduktøren idet vi
glimter endestasjonen badet i
neonlys på toppen.

En trapp fører opp til maskinrommet bak en glassvegg. Her skimtes et solid maskineri og en maskinist bak spakene.

Ved gangveien ut står Cognac-tønner - for Gaustadtoppen er ikke snauere enn at det også lages ekte Cognac her. Smaksprøver kan antakelig nytes i Turistforeningens hytte om du ikke har bil som venter nede ved parkeringsplassen.

En tunnel fører ut i friluft. Jeg forbereder meg på en fantastisk utsikt?

Ute av tunnelen ligger Turist-foreningens hytte sløret i tåke som et spøkelses-slott en liten klatretur opp. Masta står som et mektig monument på toppen, men også den pakker seg blygt inn i den tette tåka.

Gaustatoppen ville ikke gi fra seg alle hemmelighetene sine denne dagen. Den vakre utsikten fikk jeg ikke.

Ute av tunnelen ligger Turistforeningens hytte sløret i tåke som et spøkelses-slott en liten klatretur unna. Masta står som et mektig monument på toppen, men også den pakker seg blygt inn i tåka.

Gaustatoppen ville ikke gi fra seg alle hemmelighetene sine denne dagen. For den vakre utsikten fikk vi ikke på grunn av tåke.

Linker
Slik får du kontakt med Gaustabanen: www.gaustabanen.no