Velsmakende og med store smaksvarianter alt etter kryddersammensetningen.

På sammemåte “Gønnesuppa” kan du lage blomkålsuppe.

Følgende ingredienser må til:
Smør
Solsikkeolje
Grønnsakbuljong
Soya mel
Sammalt hvetemel, grov
Vann
Et blomkålhode
Hvitløk
H-melk.

Krydder:
Koriander - malt
Fennikel - malt
Havsalt
Karri
Pepper
Ingefær
Basilikum

Finn fram en stor jerngryte. Det gir best resultat.
Sett plata på svak varme så du ikke ødelegger grønnsakenes næringsinnhold.
Legg en solid klatt smør i bunnen av gryte
Hell i Solsikkeolje - ca. 1 - 2 dl.
(Aller helst solsikkeolje på glassflaske da det er det sunneste alternativet.)
2 terninger med grønnsakbuljong
Finn fram en slikkepott og knus buljongen.
Soya mel røres ut i gryta med slikkepotten.
Deretter like mye sammalt hvetemel av type grov.
Tilsett rent vann et behov.

Skjær opp blomkålen i mindre biter. Du kan bruke hele blomkålen også stengelen og bladene hvis de er friske og fine.
Etterfyll gryta med vann slik at du får den mengde supe du ønsker.
Skjær så opp to båter hvitløk i små tynne skiver og tilsett dette.

Krydder:
Koriander - malt ca 1 spiseskje
Fennikel - malt ca. 1 spiseskje
Hav-salt - 1 teskje eller etter behov
Karri - 1 teskje eller etter behov
Pepper - 1 teskje eller etter behov
Ingefær - 1 teskje eller etter behov
Basilikum - 1 teskje eller etter behov

La suppen småkoke på svak varme i opp til 40 min til blomkålen er kokt.
Deretter helles hel- eller lettmelk i suppen slik at den får en lysere farge og den er klar til servering.
Godt inntil suppa er flatbrød med eller uten smør/lettmargarin - aller helst det velsmakende Setesdalske flatbrødet “Brau” eller tilsvarende.
Antall porsjoner velger du selv ved å regulere mengden av vann og melk. Videre velger du hvor tykk suppa skal være ved å spe den ut eller ved å variere mengden mel du bruker. Smaks-varier også med krydder. Denne oppskriften holder til en middag for hele familien.

Suppa holder seg fint i kjøleskapet til dagen etter. Noen foretrekker å spise blomkålsuppa varm andre lunken. Enkelte mener smaken kommer best til sin rett om den får stå å kjøle seg litt før servering.

God appetitt.