BMI er en formel som gir normalvekt fra 20 til 25. Men denne formel tar ikke hensyn til muskelmasse. En masse som for de fleste menn er stor i overkroppen selv om du har fettvalker på rygg og mage. Skal de fleste menn trene styrke så er det bein og til nød hoftestrekkere som gjelder. Skøyter på asfalt og is kan være tingen. Eller de kjedelige knebøy i serier på mellom 8 og tolv repetisjoner to-tre ganger. Husk for øvrig at anklene skal stå i ro.

Kvinner er slik jeg husker fra medisinstudiet, fordelt etter kroppsform slik; 50 % har smale skuldre og brede hofter og store lår. 25 % har brede skuldre og smale hofter. Resten har en rett og svært tynn kropp. Det er de siste som er blitt modeller. Mens det burde vært alle typer.

Tenk deg så ei skøytejente med kroppsform med brede hofter og muskuløse lår. BMI kan bli 32 før du vet ordet av det. Og dumme folk og ukeblad gir henne inntrykk av å være feit.!

Da jeg studerte så var det tallerkenretten som gjaldt. Poteter, kokte grønnsaker og så kjøtt eller fisk i like deler. For øvrig var det melk og brød med alt for lite fett som gjaldt til de andre måltider. De som har hardt kroppsarbeid og ikke bil kan spise slik. Men nå må fettmengden (smør og oljer og husk ikke olivenolje til steking) og proteinmengden økes. En handflate fisk eller fugl til 3 måltider er nok nær det rette. Noe frukt særlig fra morgenen kan inntas. Men først og fremt er grønnsaker i rå tilstand å anbefale til minst 3 måltider og i minst en knyttneve i mengde. Det er viktig å spise nok og ofte nok for å holde forbrenninga oppe.

Så må det trimmes eller mosjoneres. Gjerne hardere trening hvis du er erfaren i en idrett. Da er nok rykk med 85 % hjertekapasitet i 4 min, gjentatt for eksempel 4 ganger, å anbefale. Men spør fastlegen om trening og din kropp. Først og fremst er det å gå som gjelder. Litt oppvarming, så litt styrketrening med øvelser du lærte på skolen og så en deilig spasertur. Einem Spaziergang machen!