Aktuelt
  Alternativt
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Trafikkskade
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Facebook
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

Galdhøpiggen

Sommerens høydepunkt

 Nord-Europas høyeste fjell: 
Galdhøpiggen 2469 m.o.h. Jotunheimen

 

Sognefjellsvegen

Nord-Europas høyeste fjellovergang
1434 moh

 

Gjende
Perle ved Besseggen

 

 
Kabelbane til Gaustatoppen 1883 moh

 

 

 

 Galdhøpiggens villreinstamme

Foto © : Christoffer Jore Christensen og Hallvard Jore Christensen

 Plutselig er de der.
- Kamera!
- I bagasjerommet.
- Fort!

Villreinflokken beveger seg raskt og smidig. Gråbrun, strihåret pels, også pels mellom klauvene og på mulen. Flotte gevir. De lever i Jotunheimen på snaufjellet ved Galdhøpiggen. De er sky og vanskelig å komme inn på.

En lav, gryntende eller snøftende lyd kommer fra flokken såkalt, garting.

Kameralyd.
Frihåndsopptak.

Vi kjører på fjellveien fra riksvei 55 og opp til Juvasshytta i Jotunheimen da flokken kommer på oss og raskt krysser veien framfor bilen.

En følelse av uvirkelighet. Vakre dyr. Som en naturens åpenbaring. Slikt opplever man kanskje bare en gang i livet?

Villreinen lever i flokk og kan bli opp til 18 år gamle. Reinen har et nomadisk levesett, dvs at den foretar større eller mindre vandringer mellom sommer- og vinterbeite.

Kroppslengde inntil 220 cm, boghøyde inntil 125 cm. Totalvekt for en reinsbukk kan være opp til 270 kg. Hundyret såkalt Simla er betydelig mindre.

Sommerbeitet ser karrig ut her oppe på snaufjellet. Men dette er en nøysom art. Om vinteren består 40-80 % prosent av maten av lav fra bakken og trær. Resten består av tørt gress og buskevekster. Om sommeren spiser reinen urter, gress, dvergbusker og noe lav.

Villreinen finnes i Nordlige deler av Europa, Asia, Nord-Amerika, Svalbard og Grønland. Tamrein er satt ut både på Sør-Georgia og Island. I Norge har vi villrein (Rangifer tarandus tarandus) kun i de sørlige fjellområdene våre fra Sør Trøndelag og sørover. I tillegg til villreinen på fastlandet har vi også Svalbardrein (Rangifer tarandus platyrhynchus) på Svalbard. Tamreindrift drives i dag i store deler av Nord-Norge helt sør til deler av Oppland og Hedmark.

Villreinen er kjønnsmoden ca 1,5 år. Brunst og paring skjer fra midten av september til midten av oktober. Reinen er drektig i ca 225 dager. Nesten alltid fødes kun 1 kalv, sjelden tvillingkalver. Kalver kommer i mai-juni.

Avtrykket etter klauvene er halvmåneformet, 9-10 cm brede og 8-9 cm lange. Dette varierer med alder, kjønn og underlag. Avføringen består av små, uregelmessige kuler, 12-15 mm lange og 7-10 mm brede. Avføringen varierer med kosten.




Innhold

- Galdhøpiggens
villreinstamme

Fritid

 

Foto

 

Reiser

 

Charter

 

Helse

 

Mental helse

 

©
Kopiering av materiale fra
www.helping.no
til bruk annet sted
må avtales med redaksjonen.