Retro design

Organisasjonsnr.
997604830

© Copyright
På nett siden 2001

Innhold

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 Reiseråd

Pass
Vaksiner
Medisiner
Reiseforsikring
Helsetrygdekort
Reisegaranti


 

 Flyskrekk

Finnes hjelp?
Vi tester DVD-kurs som kan hjelpe deg

.

Helårs reiseforsikring
er den billigste og beste løsningen også på slike reiser.

Reiseforsikring som selges sammen med reisen hos reisebyrået er be-tydelig dyrere enn helårs reise-forsikring. Stol ikke på at reise-forsikringen på kredittkortet dekker deg fullt ut.


 

 

Innerst i Peterskirken epågår messe. Unge, sortdressende sikkerhetsvakter stopper meg: "Not for tourists".

Vatikanet

Uten sakral følelse

Foto/tekst © av Gunnar Christensen

Vatikanstaten var det jeg så mest frem til i Roma: Minner fra en sakral og fin stemning med messe i vakre Notre Dame-katadralen i Paris og flere andre katolske kirker ga store forventninger før første møte med Peterskirken.

Jeg ble skuffet. Her er det for mange mennesker og ingen plass til sakrale følelser og kontemplativ stillhet. Endeløse køer møter meg på Peterplassen. Og når jeg møysommelig cm for cm har tråkket meg frem til søylene venter en sikkerhetskontroll en flyplass verdig. Da er jeg neste inne.

Ved Peters-kirkens inngang ser jeg ut over den store plassen og tar så skrittet inn i verdens mest berømte kirke. Køene er enorne både utenfor og inne i Peterskirken.

Innerst i kirken er en messe i gang. Unge, sortdressende sikkerhetsvakter stopper meg: "Not for tourists". Bare italiensktalende slipper inn til messen i Petererskirkens aller helligste. Vi andre besøkende må følge den godt bevoktede og overfylte strømmen av mennesker som slipper til på en begrenset del av kirken nærmest inngangen.

De tette køene og blitzingene gjøre dette til en annerledes kirkeopplevelse. Som å vandre i et populært og vakkert museum. Peterskirken tar ikke inngangsbillett.

Det gjør derimot det sixtinske kapell som er en del av Vatikanstaten. En familie på fem blir loppet for omkring åtti euro for å slippe inn til denne enorme samlingen vakker og godt bevoktet kunst.

En liten souvenirshop finnes til høyre for hovedinngangen. Her selger
nonner Peterskirkens souvenirer til turister:
- They are blessed, smiler en asiatisk nonne bak disken og rekker over to halshengdende krusefixer til tre euro stykket.

Peterskirken har flere populære souvenier-shopper.

En vakker figur av mange vakre dekorasjoner i Det sixtinske kapell

Også gateselgernes utvalg preges av Peterskirken.

Vatikanstaten preges nå av en positiv oppmerksomhet verden over. Også fra miljøer som valigvis ikke er opptatt av vatikanet eller paven. Pave Frans har fått en drømmestart på sin gjerning som pave i den katolske kirke. Han blir av mange regnet som den mest folkekjære paven på lenge og blir hyllet for sitt engasjement bl.a. for fattige. Han har også satt i gang reformer innad i Vatikanet, noe som har gjort han upopulær blant noen av dem som i lang tid har nytt godt av de ekstreme godene. 

Italia

 
Peterskirken:
Mange klatrer de lange, bratte og smale trappene med over fem hundre trinn opp fra den indre kuppelen - til toppen av den utvendige kuppelen. Her
er Romas fineste utsikt.

 

 
Peterskirken tar ikke inngangsbillett.

 
Det sixtinske kapell


 

Og de mest berømte tak-maleriene har fotoforbud - selv uten blitz (bildet over)
 - slik at Vatikanet kan tjene enda itt ekstra på å selge bilder i de vatikanske souvenir-shoppene: De mange sikkerhetsvaktene vokter alle med kamra og er raske i reaksjonen.


 

Se også: Roma

Estetikkens by


 

Oppdatert 5 - 2019

©
www.helping.no