Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 


Helping-magasinet

Organisasjonsnr.
997604830

©
Copyright

På nett siden 2001

 

 Varmepumpe øker strømforbruket!
Knusende forbrukertest

Resultat etter 

10 år:

- Økt strømforbruk og dermed ingen miljøgevinst
- Liten reduksjon i vedforbruket
- Varme, men ingen besparelse totalt sett. Noen har løyet om varmen
- Tekniske problemer 

- Ikke tro at pumpene blir nyere og bedre. 

- Den er først nesten lydløs. Så bråker den mer og mer hvilket betyr at viftemotoren må skiftes igjen.

Av Gunnar Christensen

Varmepumpene markedsføres med strømsparing. Overraskelsen var derfor stor da det viste seg at varmepumpa av typen Fujitsu Genaral Gulvmodell R-410A med utedel AOHV12LAC økte det totale strøm-forbruket betydelig de to siste vintersesongene enda huset ble bebodd av en person mindre enn året før.

Behagelig varme
 Varmen fra varmepumpa er i første omgang jevn og behagelig. Huset som testes er på 285m2 over tre plan med åpen trappeløsning. Varmepumpa er montert i kjelleretasjen og forsyner varme til det meste av huset oppover i etasjene i åpen trappeløsning.

Ved
Tidligere hadde vedovnen denne funksjonen. Vedovnen er imidlertid fremdeles i bruk på de kaldeste dagene. Vedforbruket gikk imidlertid ned med ca. 25%. Huset er meget godt isolert hovedsakelig med Rockwool som er blant de beste løsningene m.h.p. inneklima.

Støy
For å unngå støy fra utedelen av varmepumpa inn i huset ble denne montert på hagemur under altan. Dette viste seg å være et vellykket valg. Støynivåret er akseptabelt. Vi ønsket i utgangspunktet en større modell av samme type varmepumpe, men forhandleren mente vårt valg var for stor pumpe til dette huset etter besiktigelse. Derfor ble denne valgt som rett type varmepumpe til vårt hus.

 Strømforbruk
Forhandler forklarer hvorfor strømforbruket har øket med at ikke alle opplever å spare strøm ved montering av varmepumpe. Kun der det utelukkende ble fyrt med strøm er der gevinst på å installere pumpa.

Strømåling på varmepumpa viser at pumpa trekker ca. 1kwh i døgnet på måling i mars. Forhandler har imidlertid flere eksempler på at stømforbruket har økt i en bolig ved installering av varmepumpe, men det hørte vi ikke noe om før vi kjøpte den. Før kjøpet ble det derimot opplyst at man kunne tjene inn utgiftene til varmepumpe på tre til fire vintersesonger. Dette er åpenbart feil.

Ingen tekniske feil?
Samtidig er det nå undersøket om det er teknisk feil eller feil instillinger med varmepumpa hvilket det ikke er, påståes det. Men nå er der ikke lengre varme, men en kald trekk fra pumpa.

Kjølemodus
Innstillingen av varmepumpa har flere representanter for firmaet prøvd seg på. Da det var snakk om strømforbruket stilte en representant for firmaet varme-pumpa over på såkalt "kjølemodus" med det resultat at det ble en kald trekk i huset. For å få omstilt pumpa til "varmemodus" var her tre representanter innom uten å få dette ordnet. Til slutt fant jeg ut av dette selv etter iherdige forsøk og mye lesning i bruksanvisningen. Dette illustrerer at pumpa absolutt ikke er enkel å betjene og at selgere av pumpene har for dårlig opplæring.

Tekniske problemer
Høsten 2009 oppstår nye tekniske problemer med varmepumpa. Elektrikeren bruker en halv dag på å skifte komponenter og søke etter feilkilder til hvorfor jordfeilbryteren i huset slår ut. Ingen tenker på varmepumpa i første omgang siden den er "ny". Det viser seg imidlertid at varmepumpa er synderen. Dermed er det ny runde med en forhandler som så langt virker ganske bakpå når det gjelder det tekniske. Feilen viste seg å være en frostskade på utedelen. En kappe rundt varmekabelen har sprukket. Var det ikke slik at varmepumpa er tilpasset det klimaet den selges i?

Jeg har trolig valgt feil merke og feil forhandler.

Vi har imidlertid fått beskjed om å støvsuge filteret en gang pr. mnd. nå mens folkene som innstallerte pumpa mente det var nok med en gang pr. år. Dette har imidlertid ikke nevneverdig innvirkning på forbruket.

200 kwh økning på ett år.
Stømforbruket i 2007 var på 29.600 kwh for dette huset, mens i 2008 var det på 29.800 kwh. Uten varmepumpa ville det være naturlig med en nedgang i forbruket siden huset beboes av en person mindre nå: Det betyr ett rom mindre å varme opp daglig og mindre bruk av varmtvann, klesvask m.m. hvilket altså skulle bety lavere strømforbruk uten varmepumpa.

Ser vi på forbruket kun for januar og februar er forbruket for 2008 på 6164 kvh. for 2009 på 6566 kwh og for 2010 hele 7767 kwh. Nå var 2010 kaldere enn vanlig, men så ble det derfor fyrt med tre ganger så mye ved i tillegg til varmepumpa denne perioden.

Konklusjon
Besparelsene og miljøgevinst med varmepumpe kan man se lagt etter.

Etter tre sesongers bruk kan "myten" avlives: Påstandene om at en varmepumpe sparer så mye strøm at den tjener seg inn på 5 år er tull.

Strømforbruket har økt betydelig etter at vi fikk varmepumpe også etter at undersøkelsesperioden er over. Investeringen vil aldri tjene seg inn og er derfor bortkastet. Miljøgevinsten er likeså: Det er ingen miljøgevinst i å installere en varmepumpe.

Slik prisene har vært på strøm i undersøkelsesperioden hadde det vært mer økonomisk å gå over til oljefyring.

Ny teknologi utmanuvrerer varmepumpa.
Nå er det solceller på taket som tegl og batteri i huset som sikrer den mest økonomiske varmen.Jordvarme og vindkraft er også alternativer.  Pumpa kan være en del av dette, men hvem vil ha en så stygg instalasjon hvis det ikke er nødvendig.

 

Innhold

- Forbrukertest:
varmepumpe i enebolig

- Kalitetstest på varmepumper

Forbrukertest av
varmepumpe type:
Fujitsu Genaral
Gulvmodell R-410A.

Tekniske opplysninger:

Utedel: AOHV12LAC
Effekt:
kjøl 3,5(0,9-4.0)
 varme 4,5(0,9-6.6)
Varme ved -7C: 3,60
Lydnivå:
Innedel db(A): 22/29/35/40
Utedel 48 - 49 db(A)
Luftmengde:
Innedel: 570 - 600 m3/h
Utedel: 760 m3/h
Spenning/Fase/Frekvens:
230/1/50 v/-/Hz
Driftsstrøm:
Kjøl 4,4 A
Varme 5,5V
Effektbruk:
Kjøl: 0,94 ( 0,25-1,40)
Varme: 1,19 (0,25 - 2,15)
Styrekabel melom utedel og innedel: 3+1(jord)
Effektfaktor:
EER 3,72
COP: 3,78
Mål innedel: H600mm, B740mm, D200mm, Vekt 14 kg
Mål utedel: H540mm, B790mm,D290mm, Vekt 36 kg.
Mengde kuldemedie: 1050
Diameter kjøleledning (Væske/gass) 1/4" - 3,8"
Maks rørlengde 20 mm.

Pris ferdig montert
 kr. 24.000,-

 

Det er ingen miljøgevinst i å installere en varmepumpe. Du sparer ikke strøm.

Slik prisene nå utvikler
seg på strøm hadde det vært mer økonomisk å
gå over til oljefyring. Oljefyring som kan gå på andre generasjons biodiesel som kommer på markedet i nær fremtid? Dette må jo være riktig siden regjeroingen hevder det? Som kjent er diesel og fyringsolje to navn på samme produkt. Derfor er bio-oljefyring et mer miljøvennlig alternativ.

Med oljefyring kan du fylle tanken når prisene er lavest. Med varmepumpe
er du prisgitt kyniske strømleverandører som tapper ned vannmaga-sinene på høsten for å tjene mer på strømmen til deg når du trenger den mest på vinteren.

Strøm er blitt en mangelvare i perioder
og prises deretter.

 Varmepumpa virker dårligere jo kaldere tempraturen er ute. Det betyr mer strømforbruk og mindre effekt ved kaldere utetempraturer.

Elektrikerens råd: Sparepæren er
ikke alltid best.

Mange skifter til spare-pærer for å spare strøm.
På belysning utendørs er sparepæren god å ha,
men inne er det verre. For sparepæren er egentlig et lite lysrør og den oppfører seg også slik. Det betyr at den gir fra seg lys i form av små blink du knapt merker og ikke jevnt lys som en vanlig lyspære. Disse små blinkene oppfatter du ikke. Likevel oppfatter hodet ditt disse blinkene og gjør deg lettere sliten hvis du bruker sparepærer som leselys. Lyset blir omtrent som ved bruk av vanlige lysrør.

Som leselys er en vanlig lyspære derfor å fore-trekke. I tillegg gir den fra seg varme slik at den er en varmekilde i tillegg til en lyskilde. Er lyspæren på 60 watt gir den fra seg 60 watt varme i tillegg til lyset du får fra pæren. Dermed trenger du mindre oppvarming med vanlige lyspærer enn med sparepærer i huset.

 

Snøfrestest

Erfaring på MTD
og Honda snøfres:
Hydrostat er tingen

©
www.helping.no