Retro design

  Aktuelt
  Alternativt
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Trafikkskade
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 Reiseråd

Pass
Vaksiner
Medisiner
Reiseforsikring
Helsetrygdekort
Reisegaranti
mm

 

Er du lei reklame på din private
telefon til alle døgnets tider?

Stopp telefonselgerne!

Bli med i folkeaksjonen mot uønsket telefonsalg.

Telefonselgere bruker stadig nye metoder til å nå deg på din hjemmetelefon og nå også mobilen din: Mange selgere gjør henvendelsen "privat" ved å bruke ditt fornavnet ved henvendelsen slik at ektefellen eller barna tror det er en bekjent som ringer deg. Knepene og strategien blir stadig fornyet
og mange oppfatter dette som en ren plage.

Denne type henvendelser øker nå i et slikt omfang at mange oppfatter dette som ren telefonterror.

Telefonsalg er en vekstindustri som det blir stadig mer av.

Selgerne forsvarer seg med at du ikke er registrert med noen reservasjoner mot telefonsalg i Brønnøysund.

Deres argument for denne virksomheten er at vi ønsker reklame på telefonen vår fordi vi ikke har reservert oss mot dette i Brønnøysundregisteret.

Hva kan du gjøre?
Vi oppfordrer deg til å benytte deg av "Reservasjon mot adressert reklame" ved Brønnøysundregisteret! Når et stort antall nordmenn gjør dette vil telefonselgerne få klar og entydig beskjed om at uønsket telefonsalg vil vi ikke ha.

Vær derfor klar over at du kan stoppe de fleste telefonselgerne ved nettopp å registrere dine reservasjoner i "Reservasjon mot adressert reklame". Her har du mulighter for reservasjon mot reklame i post, telefonsalg på mobil og fasttelefon samt forespørsler fra ulike organisasjoner. Registreringen skjer ved Brønnøysundregisterets eget nettsted:

http://w2.brreg.no/reservasjon/

 Blir dine reservasjoner etter registrereing likevel ikke repektert
av enkelte telefonselgere kan du klage til Datatilsynet.

Er gallup et personvernproblem?
Ikke ta Gallup på telefonen

Tidligere stilte personer fra gallupundersøkelser opp på døra di. Viste legitimasjon og spurte om du var villig til å svare på spørsmål. Krysset så av på skjemaer og gikk. Nå foregår nesten alle gallupundersøkelser pr. telefon.

Telefonhenvendelser fra gallupinstituttene identifiserer seg i dag ikke på annen måte enn ved å utgi seg for å være fra et gallupinstitutt. Flere spørsmål kan være av personlig og intim karakter. For oss forbrukere oppstår da et personvernproblem:

- Er dette virkelig en seriøs gallupundersøkelse eller en useriøs?

- Kanskje ringer en person og gir seg ut for å være fra et gallupinstitutt, men er egentlig ute etter mine personlige helseopplysninger, politiske oppfatninger og andre meninger med den hensikt å misbruke dette senere?

Vi anbefaler derfor våre lesere ikke å svare på galluphenvendelser som kommer pr. telefon fordi det ligger et personvernproblem i dette.

Lettere å svindle
bankkort med brikke

Bankenes betalingskort-sikkerhet holder ikke mål

Det er lettere å svindle datakort såkalt bankkort med brikke enn bankene først trodde. En Britisk undersøkelse av betalingskortene avslører at det er enkelt å svindle kort med databrikke med enkle virkemidler.

Brikken er således ikke bedre enn chipstripen, men heller dårligere fordi din konto nå kan tappes uten din hemmelige pinkode. Britiske forskere fra universitetet i Cambridge har med enkel teknologi klart å bruke slike bankkort uten pinkode.

Innen 2011 skal alle betalingskort være utstyrt med chip. Dette er utgifter som forbrukerne indikrekte betaler for gjennom gebyrer og lavere innskuddsrenter i bankene. En investering som nå kan være bortkastet.

Når forskning nå avslører chips som en dårlig sikkerhetsløsning betyr det at betalingskort ikke er blitt bedre, men heller dårligere siden disse nå kan tappes og svindles uten å bruke din pinkode.

Data og mobilsikkerhet
Sjekk datasikkerhet i utlandet om du tar med pc og mobil bl.a. i forbindelse med nettbank. Andre land har andre utfordringer på sikkerhet som vi ikke vet eller tenker over i Norge. Når du ferierer i utlandet eller jobber der i kortere eller lengre tid så sjekk råd om sikkerhet. PST har utarbeid pdf-brosjyrer med råd til deg om sikkerhet og mobilbruk i utlandet: www.pst.politiet.no
Søk på og eventuelt last ned "Sikker reise"

Overvåkning

Tenker du over at du blir overvåket hver dag?
Tenker du sikkerhet?

 Innhold


- Stopp
Telefonselgerne!

- Er gallup et
personvernproblem?

- Uønsket reklame
e-post?

- Tør du bruke nettbank?

- Lettere å svindle bankkort
med brikke

- Data og mobilsikkerhet

Uønsket
reklame på
e-post?
Dit er vi ikke kommet at vi også kan reservere oss mot reklame på e-post.

Det er et håp og ønske at det også blir mulig å reservere seg mot uønsket reklame på e-posten.
Dette krever internasjonale løsninger og her blir selv Brønnøysundregisteret en liten aktør. I mellomtiden etterlyser vi gode råd for å unngå reklame på e-posten.

Bytt e-postadresse!
En løsning for privatpersoner kan være å skifte e-postadresse når reklamemengden blir brysom. Da kan kun de forbindelsene du ønsker kontakt med informeres om din nye e-postadresse.

Når den nye e-postadressen også innhenter deg med brysomme mengder reklame så bytt e-postadresse på ny: Slik
kan du fortsette til bedre løsninger dukker opp.


Linker
Post- og teletilsynet
har nettstedet:
www.telepriser.no
hvor du kan gjøre prissammenlikninger på leverandører av bredbånd.

Nettbank

 Tør du bruke nettbank?

Bankenes sikkerhet omkring nettbank holder ikke mål. Nettbanker er ikke sikre. Det opplyses bl.a. ved Telenor Security Operation Center i Arendal til Fædrelandsvennen: Selv om du som nettbank-kunde går igjennom flere sikkerhets-ledd så hjelper det ikke hvis PC-en din er infisert.

Kriminelle står bak
Bare i løpet av det siste halve året har angrep på privatkunder i nettbank blitt stadig mer omfattende. Eksperter er ikke i tvil om at kriminelle står bak.

Stadig flere data-eksperter advarer nå mot bruk av nettbank. Organiserte kriminelle jakter på dine penger gjennom datavirus og spam direkte rettet mot din nettbankbruk.

Som hjemme-PC-bruker har du ingen mulighet til å oppdage et data-innbrudd på din datamaskin: Du kan bli frarøvet koder og passord uten å være klar over det. Trusselbildet endrer seg stadig.

Datakriminalitet kalles på fagspråket "botnet" som står for robotnett. Eksempel på dette er når en kriminell styrer et stort antall "leiesoldater" som styrer andres datamaskiner. Opp mot 100 000 datamaskiner kan fjernstyres anonymt. Den enkelte maskin tappes for prosessorkraft. Virusvariantene forandrer seg så fort at antivirusprogrammene alltid er på etterskudd.

Hver fjerde PC er infisert
Minst hver fjerde PC er infisert uten at eieren er klar over det, hevdes det. Du utsetter deg alltid for en sikkerhetsrisiko ved å bruke PC og nettbank, konkluderer ekspertene: Selv om en nattbankbruker går gjennom flere sikkerhetsledd hjelper det ikke hvis pc-en er infisert. Råd: Bruk brevgiro til bankenes sikkerhets-systemer er blitt bedre.©
 www.helping.no