Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

Innlegg:
Psykiatrien i støpeskjeen igjen

Av psykiater Odd M. Lunde

Reiulv Steen, den gamle ulv, kritiserer i Dagsavisen den fjerde november 2007 Rådet for psykisk helse. Å gjøre dette er nesten som å utfordre hin Rådet for høg moral. Men han har rett og sikkert også støtte fra andre fagpersoner enn meg.

Nå kommer det noen kroner til psykiatrien igjen. Og da har vi muligheten til å diskutere litt. Og kanskje endog tenke litt høyt. Vi må både ha flere innleggelsesmuligheter og flere til å hjelpe de psykisk syke som ikke trenger innleggelse. Og hallo det er oljelandet vi snakker om. Og det er restfamilier og en million enslige som er majoriteten i landet vårt. Familiestrukturen vår lider og kan ikke belastes med for mange terapeuter, men trenger avlasting.

Tor Øystein Vaaland i Rådet for psykisk helse har også rett. I de siste tiår så har akuttavdelingene skreket seg til alle nye stillinger. Det er behandlingsavdelinger vi trenger. Såkalte intermediæravdelinger for folk som kommer seg av alvorlige sinnssykdommer. Langtidsavdelinger for de som trenger mer enn 3 mnd for å komme seg etter en psykose eller et alvorlig selvmordsforsøk. De avdelinger som består må evalueres av fagfolk som ikke er innavlet. Hoteldelen av psykiatrien kan effektiviseres. Da sovesaler ble til enerom ble det dyrere å drive. Her kan vi gjøre noen vrier for pasientene har ikke godt av å bli behandlet hele døgnet.

Som i alle andre fagområder er det flere veier til Rom. Politikere og administratorer; hør på oss fagfolk. Ikke bare på de som har flyktet fra den kurative hverdag. Men de også. La oss få en åpen linje. Ikke bare høringsuttalelser fra karriereklatrere men direkte tale. Og så må dere bestemme. Dette er for viktige spørsmål til å overlate til fagfolk aleine. Det handler om fremtida til dine barn. Og opprøret i Paris vil spre seg hit. Dessuten har vi alt pasienter som ingen vil ta seg av. Grunnen er ikke bare det evige dilemma i psykiatrien; boligsaken. Men også at syke mennesker ikke har fått behandling 


 

Psykiater
Odd M. Lunde

Tilbakeblikk:

Installation
of hope.

Som erfaren psykiater og gruppeanalytiker vet jeg at å kjenne håpet ofte er nok til å snu en vond utvikling i et sykt individ eller i en gruppe mennesker. Det er nettopp det president Obama har gjort så vel i den nye verden som i vår gamle grå. Nobelkomiteen har sett dette og forsterket håpgiveren Barack med tidenes riktigste fredspris.

Alle i min familie har studert i utlandet. Og flere med oss har vel stått foran en steil skrankebetjening med noen kg bok for mye. Under valgkampen hørte jeg en østlandsdame som stod slik med ei uforutsett regning i skranken. Da hørte hun fra en lang mann bak i køen; "I shall pay for you!" Og det var den da ukjente Obama som bladde opp med sedler.

Barack Obama er en slik person som vil gjøre godt. Han er en verdig vinner uansett hvordan det går videre i hans presidenttid. Det er ikke historikerne som lager historie.

Som lege håper jeg bare at han ikke blir for blå på leppene. Gratulerer med fredsprisen Barack Obama. God bless you.

 

©
www.helping.no