Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 
Volkswagen:

Boble

Caravelle

Golf 5
Golf 7

Passat

Tiguan

Touran

Up

Rust på VW

 

Bruktbiltest: VW Passat Alltrack:

I strupen på Volvo XC70

Foto: Christoffer Jore Christensen
Tekst: Christoffer Jore Christensen og Gunnar Christensen

Med Passat Alltrack går Volkswagen rett i strupen på Volvo XC 70 ved å prise seg langt under Volvos modeller. Passat Alltrack er hevet 3 cm i forhold til en standard modell. Visuelt virker det som om bilen er hevet mer - kanskje på grunn av de designmessige off-road- effektene som denne modellen har fått.

Kjøreegenskapene er ikke dårligere ved hevet tyngdepunkt, kanskje på grunn av bredere dekkdimensjon? Alltack gir en fin og myk kjøreopplevelse. Den ligger stødig og forutsigbart på veien. Den er fast og fin på rattet og gir et solid, trygt inntrykk.

Baksetet
Baksetet er som i en standard Passat: Vi hadde håpet Volkswagen nå benyttet den økte høyda til å montere bakseter som i Touran og Sharan hvilket hadde gjort Alltracken til en enda mer attraktiv bil. Her går fremdeles ikke 3 voksne inn i baksetet om alle skal sitte godt - heller to voksne og et mindre barn.

SUV-erstatter?
Dekker denne bilen samme behov som en SUV? Volkswagen har nok voktet seg vel for å gjøre denne bilen for lik SUVene i modellutvalget. Ja,
den har bedre bagasjeplass enn Tiguan, men høyden er ikke like god. Du må "krype" mer inn i denne bilen enn i en SUV. Slik sett er Alltracken mest lik stasjonsvogna.

Ekstrautstyr
Testmodellen har bl.a. innfellbart hengerfeste. Dette er en praktisk og god løsning der du trykker på en knapp i bagasjerommet og hengerfestet kommer på plass klar til bruk. Hvem er ikke lei av å ligger under bilen og rote med å feste det løse, avtagbare hengerfestet i sølevær? Dette er ekstrautstyr.

En knapp legger ned baksetet når du står i bagasjerommet: Praktisk og smart. Det er også panorama soltak med gardin som dekker det meste av takflaten. Parkerings-sensorene foran er også ekstrautstyr liksom elektriske justeringer av førersetet mens det er manuell regulering av setet ved siden av.

Konklusjon.
Alltrack vil trolig stjele mange kunder fra Volvo XC70 for dette er en like stor og god bil som Volvoen til en lavere pris.

Bruktbiltest:
18 år: Den første bilen ble en
VW Passat modell 1997

Av Gunnar Christensen

 Flere biler ble prøvd bl.a. Saab 9.3, Golf og flere Toyota-modeller, men det var VW Passat Comfort 1997 modell med 1,6 liter på 100 hk som gikk av med seieren. Det var design og kjørekomfort som ga utslaget i tillegg til at prisen var riktig der og da for en 18-åring.

Kun 87.000 km var bilen gått hos to eldre tidligere eiere som har tatt godt vare på den. Denne modellen er kjent for dårlig forstilling som er dyr å skifte, men forstillingen på denne var delvis skiftet og i orden.

Ved prøvekjøring av flere Passater i denne modell og prisklassen merkes liten forskjell på 1,8 literen med 125 hk og denne. Ettersom de fleste bilkjøpere er ute etter størst mulig motor, faller således denne modellen gunstig ut prismessig på bruktmarkedet. I tillegg er Passat mest populær som stasjonsvogn.

Komfort
Sittekomforten er god i forsetene. På "Comfortutgaven" finnes korsryggstøtte det alle standardmodeller hos Volkswagen mangler. I tillegg har denne bilen metallakk, elektriske speil, oppvarmede seter, sentrallås, servostyring og ABS-bremser foruten vinterdekk på felg, radio/CD og hengerfeste.

 Følelser og design
Følelser betyr mye ved bilkjøp: Mekanikere flere steder anbefalte brukt Toyota i denne prisklassen under 80.000 spenn, men ingen av Toyotas modeller tiltalte 18-åringen. "Kjedelig pensjonistbil" var tilbakemeldingen på Toyota.

Tekniske feil
Feilene var få i garanti-tiden på 6 måneder: Den lugget og måtte ha en overhaling på plugger og tenning. Hjulene ynket seg i perioder og det måtte skiftes bremseskiver bak og hjullager framme.

Sikkerhet
Bilen har 4 airbager. To framfor fører og passasjer framme og en på siden av hvert forsete. Deformeringssonen framme og bak er god ved påkjørsler framme og bak. Bagasjerommet bak gir en god deformeringssone bak sammenliknet med mindre biler som for eksempel Polo og Golf som har liten avstand fra støtfanger til bakseterygg.

 Kun to nakkeputer finnes i baksetet. Det burde vært tre. Derfor kan bare to voksne og ett barn under 1,50 meters høyde sitte i midten bak. Barnet i midten vil da ha hodestøtte i seteryggen.

Det er underlig at bilene i euroncap ikke testes for påkjørsler bakfra. Det svekker denne testen i betydelig grad. På nettsiden til www.folksam.se vurderes denne bilen som middels sikker. Dette samsvarer med at http://www.euroncap.com/tests.aspx rangerer denne bilen med 3 stjerner av 5 mulige. Sammenliknet med andre bilkjøp i denne prisklassen har man fått rimelig god sikkerhet for pengene.

Passaten har et flott og moderne design også etter dagens krav: Den tiltaler mange. Dette kan bety at bilen vil kunne holde seg godt i verdi.

Vurderes ombygd til gassdrift
 VW Passaten koster kr. 18.000,- å bygge om
til gassdrift. Tar vi utgangspunkt i at vi ved by- og langkjøring bruker 0,7 l. pr. mil og gass koster kr. 5,- pr. liter og bensin kr. 12,- pr. liter, får vi følgende tall:

Da må vi kjøre km. 25.714 for å tjene inn investeringen i gassanlegg. Det er imidlertid 240% rimeligere å kjøre med gass slik at når vi har kjørt for kr. 30.000,- i gass er ombyggings-beløpet inntjent.

Når vi har kjørt for kr. 70.000,- vil vi bare ha kommet 58.330 km med bensindrift, mens vi kan kjøre 104.000 km med gassdrift inkludert ombyggings-kostnadene.

Man må etter dette kunne konkludere med at det er lønnsomt å bygge om bilen. En nyere bil som man skal beholde flere år er naturligvis mest å tjene på å bygge om. Norske priser på ombygging er høyere enn i utlandet. Det kan lønne seg å ta en utelandstur for å spare penger på denne ombyggingen. Men garantien på arbeidet blir mer komplisert ved ombygging til gass i utlandet.

Les mer om gassdrift i bil.

 

Innhold


 Bruktbiltest:
VW Passat
Alltrack 2013 modell

Ny modell i 2015

 Bruktbiltest.
VW Passat modell 1997

Testbil  
VW Passat Alltrack


Motor 140hk 2,0 liter TDI Bluemotion, 4X4, manuell 6-trinns gir, ESP, klima-anlegg, cruisekontroll, elektronisk differensial-brems, bakkestartassistent, skinnseter, nakkeputer foran er justerbare på lengde og høyde, xenon-pakke med dynamisk lys, DAB-radio, fjernkontroll på rattet m.m.

 VW Passat har 5 stjerner i Euro NCAPs sikkerhets-test.

Nakkestøttene
En nyhet som vekker vår begeistring er justeringsmulighetene på nakkestøttene på forsetene. Her har sikkerheten blitt bedre ved at nakkestøtta kan justeres framover etter behov. Dette er viktige sikkerhetsdetaljer og har stor betydning for mulig personskade på nakken hvis en ulykke skjer. En videre forbedring av dette kan være beskyttelse og utforming mot støt fra siden liksom f.eks. flere BMWer har.

Test: VW Passat
2009 modell

Av Gunnar Christensen

Volkswagen Passat har vokst både i størrelse og pris siden 1997 modellen. Omkring hundre tusen kroner dyrere er den blitt. Endringene har åpen-bart vært vellykkede for Passat er nå med fem stjerner i euroncap en av Volks-wagens bestselgerne i Norge.

Økt vekt og størrelse merkes på bedre kjøre-egenskaper. Dette er en behagelig bil på langturer. Den gir et solid førsteinntrykk og er en god kjøreopplevelse i komfort-utgaven med gode seter som kan reguleres bl.a. i korsryggen.

Endringer
Men ikke alle endringene faller i smak. Starteren er ikke en nøkkel du vrir om.
Nå er det fjernkontrollen som stikkes inn i dashbordet og trykkes på. Ved ett tilfelle hadde vi problemer med å få bilen i gang igjen da den stoppet for oss i bytrafikken.

Endringen på handbrekka til trykkapp i stedet for spak mellom setene, er også en utfordring. For denne knappen finnes nå mellom rattet og døra på førersiden. Dette gjør det ekstra risikabelt for ikke å si umulig å øvelseskjøre med denne bilen. Har du eller får du en 16-åring i huset er den nye Passat derfor et dårlig bilvalg.

Klima
Klimaanlegget er standard i komfortutgaven. Det fungerer utmerket, men det virker unødvendig å ha muligheten for forkjellig temeratur i de to forsetene. Da var det mye annet Volkswagen heller kunne brukt midler på.

Korsryggstøtta på førersete har elektrisk justering og manuell på det andre forsete.

Barnet i familien synes dashbordet på den nye Passaten var blitt høyere slik at det nå var lettere å bli bilsyk i den nye Passaten enn i den gamle fra 1997.

Familiebil
Baksetet er viktig om familien teller fem. For bakseteplassen i midten er ikke behagelig å sitte i. I tillegg er nakkestøtta for lav til å betjene god nok sikkerhet til en tenåring eller voksenperson. Dermed er dette en familiebil best egnet til familier på fire eller mindre.

Leverer med gass
Mens bensinmotorene dominerte i 1997 er det dieselmotorene som selges mest nå. Vi prøvekjørte derfor en Passat med 105 hk dieselmotor.

Nå er også dieselmotoren i ferd med å gå ut på dato. Det mest aktuelle fremover vil igjen bli bensinmotorer ombygd til gass (eller multifuelsystemer). Driftsutgiftene med gass er nemlig under halvparten av bensin og dieselprisene. I tillegg har gassdrift på bil en stor miljøgevinst.

Volkswagens forhandlere i Stavanger-området opplyser nå til Volkswagen Magasinet at Volkswagen leverer biler med bensin- og gassmotor med nybilgaranti som kjører på naturgass. I dette området er naturgass for salg på bensinstasjoner. Dermed er Volkswagen i forkant på miljøsiden.

 

Bilkjøp

 

 Biltest:
Disse bilene kan
redde ditt liv

Stadig flere bilkjøpere vedsetter kollisjons-sikkerhet både ved kjøp
av ny og brukt bil. I dag
kan du få biler i alle størrelser med 5 stjerner
i Euro NCAPs sikkerhetstest.


© 
www.helping.no