Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 


Helping-magasinet

Organisasjonsnr.
997604830

©
Copyright

På nett siden 2001

 


Du overvåkes

Av Gunnar Christensen

Er vårt personvern gått tapt? Tenker du over at du blir overvåket hver dag i ditt dagligliv? På gatehjørner står kameraer og overvåker deg i gatene. Når du kjøper varer registrerer banken og kredittkort-selskapet hver enkelt vare du kjøper, når du kjøper og til hvilken pris. Når du kjører gjennom bompengeautomater registrerer din passering deg med tid og sted.

Når du ringer, sender SMS eller mailer kan din kommunikasjon med andre overvåkes med hvert ord du har sagt: Ja. Alt du snakker, SMSer og hvor du er: Mailer blir lagret og kan spilles av hos overvåkerne. Hvem overvåker nasjonalt og internasjonalt?

(Datalagrings-direktivet se sv.wikipedia.org/wiki/Datalagringsdirektivet )

Kankje flere skaffer seg innsyn? Hackere er over hele systemet.
Vi har intet sikkert vern mot overvåkerne i dag.

Tilliten til internett som arena for kommunikasjon er nå i ferd med å bli borte. Hva vil skje videre? Kan vi tenke oss at internett blir splittet opp i regioner? Hva skjer med nasjonal og internasjonal kommunikasjon hvis all tillit til internettkommunikasjon blir borte?

"Storebror ser deg"
Hva betyr overvåkning for oss? Det betyr at når du sender e-post med bilde av barna og familieopplysninger til din gamle tante i USA så kopieres og lagres dette i seks måneder eller mer som om du skulle være kriminell. Og når du snakker med kjæresten din i mobilen så tapes dette automatisk av overvåkningen og lagres i seks måneder som om du var kriminell. Mobilselskapet ditt vet hvor du er til enhver tid. Er du komfortabel med å ha det slik i Norge og nesten hvor du enn reiser på denne kloden?

Privatliv på nettet
Hvorfor blotlegger mange mennesker hele sitt privatliv på facebook og twitter med bilder etc. uten å tenke igjennom hva som skjer hvis kriminelle får innsyn i opplysningene? Flere enn du tror kan lese det du skriver: Foteller du på facebook når du reise bort og huset står tomt?

Hvorfor skal alle innbyggeres formue og inntekt legges
ut på nett som en oppslagsbok for kriminelle? 

Stjeler identiteter
Når du er på internett kan alt du gjør overvåkes. Tenker du da hva du skriver les personvern? Facebook og andre sosiale nettsteder er som en åpen bok for både overvåkningspolitiet og kriminelle som har interesse av din virksomhet, hvor du befinner deg, når du er hjemme eller ute, dine tanker, politiske holdninger og verdier.

Kriminelle stjeler identiteter og ligger stadig i forkant på datateknologien når du bruker din nettbank, snoker i din elektroniske pasientjournal etc. etc. Ikke en gang Pentagon har klart å hindre hackere innsyn. Skandalene har stått i kø: Helse-Sør-Øst-skandalenen...........

Tenker du personvern?
Tenker du over hva en slik utvikling av overvåkning i samfunnet betyr for ditt liv her og nå - og din fremtid - for den videre utviklingen av samfunnet vårt? For våre barn? 

Merker du en form for avmakt i forhold til egen sikkerhet og privatliv? Føler du behov for å hjemme deg? Føler du deg lurt av politikerne du valgte inn på Stortinget? Kan frykt for terror legalisere en så massiv overvåkning av et helt folk- av en hel klode?

Er du tilhenger av prinsippet om at alle skal ha innsyn i alt?
Eller er det en menneskerett å ha et privatliv som
offentligheten ikke har rett til å overvåke?
Hva er  mulig å verne seg imot?

E-resept
Fastlegene sviktet pasientenes personvern da de i 2012 godtok e-reseptene:Godtar du elektronisk resept? Krev å få papirresept av personvernhensyn. Det er fortsatt mulig? Nei.  Les innlegg i Tidsskrift for Den norske legeforening: "Svekket personvern med e-resept":
http://tidsskriftet.no/article/2926587/

På utenlandsreiser er sikkerhet viktig
Andre land har andre utfordringer på sikkerhet som vi ikke vet eller tenker over i Norge. Når du ferierer i utlandet eller jobber der i kortere eller lengre tid så sjekk råd om sikkerhet. PST har utarbeid pdf-brosjyrer med råd til deg om sikkerhet og mobilbruk i utlandet: www.pst.politiet.no

"Vidunderlige nye verden"
To bøker advarte mot overvåkningssamfunnet: Aldous Huxley utga boka "Vidunderlige nye verden" som kom alt i 1932, mens George Orwells bok "1984" kom i 1949. Begge bøkene kom i norsk oversettelse.

For oss som leste disse bøkene på 70-tallet var det totalt utenkelig at vi i vår egen levertid skulle oppleve et overvåkningssamfunn. Hvorfor var vi så naive og trodde våre folkevalgte aldri ville godta en slik utvikling? Er vi sveket av dem vi i alle år stemte inn på Stortinget? Eller er dette ute av kontroll på verdensbasis?

Hva har skjedd? Har vi beskyttet oss godt nok mot å bli overvåket? Hvorfor har vi godtatt dette? Har vi godtatt det? Vet vi nok om overvåkningen i samfunnet? Er det den teknologiske utviklingen som har "tatt oss på senga"?

Les også: Gallup og Bank

Linker:
Datalagringsdirektivet
http://sv.wikipedia.org/ wiki/Datalagrings direktivet
 

 

 
Innhold

Tenk personvern:Du overvåkes 

Aktuelt

forbrukermagasin

  Boktips
  Boktips 2
  Bussduellen
  Farger
  FINN.no
  Forbruker
  Fototips
  Gallup
  Hjelpeprogram
  Landeveispirater
  Miljøhus
  Norwegian
  Bank
  Overvåkning
  Pakketurer
  Snøfrestest
  Studentguide
  Taco Shells
  Telefonsalg

 


Linker
Post- og teletilsynet
har nettstedet:
www.telepriser.no
hvor du kan gjøre prissammenlikninger på leverandører av bredbånd.

Oppdatert 2-2019

©
www.helping.no