Aktuelt
  Alternativt
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Trafikkskade
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Facebook
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

Finanskrise
er en tillitskrise

Av Gunnar Christensen

spår den sveitsiske investoren Marc Faber er ny finanskrise av samme omfang som i 1987 eller verre. I oppslag på DN uttaler han:
- Det er stor sannsynlighet for at vi de neste 12 månedene vil opp-leve et børskrakk som i 1987, og jeg frykter at det blir verre, sier Faber til den amerikanske tv-kanalen CNBC.
www.dn.no/nyheter/finans/2014/04/14/frykter-aksjekrakk-som-i-1987-bare-verre

Dette minner om siste finanskrise. September 2007 så vi store køer av fortvilte bankkunder utenfor en engelsk bank i krise. September 2008 kom flere bankkonkurser. Dette minner videre om 1930-tallet her i landet da det samme skjedde her. Den gang tapte de fleste bakkundene sine innskudd og en generasjon begynte å sy penger inn i madrassen fordi tilliten til bankene var borte. Nå er det igjen dystre økonomiske tider.

Tilliten til banker og finansinstitusjoner er nå på nytt synkende og forbrukerne sparer mer enn før. Det er er nødvendig tilpasnig i forbrukermønsteret.

Terrasaken var i 2008 et forvarsel om krakket som kom senere i september 2008. En slik finansiell tillitskrise er global. 2008 var bare et forvarsel om det som nå er kommet både innen EU og USA.

Bakgarantifondet
Siden 1930-tallet har vi i Norge fått bakgarantifondet som sikrer innskudd opp til 2 mill. kr. i norske banker. Men vær klar over at flere banker i Norge med utenlandsk eierskap har kun kr. 250.000,- i bankgarantisikring på dine innskudd. Sjekk derfor hva din bank har av innskuddsgarantier. En bank med norske bankgarantiordninger i ryggen er mest solid fremover. Vedtak i EU kan imidlertid endre noe dette.

Terra-skandalen og kommunene
November 2007 begynte Terra-skandalen. Internasjonal økonomi har gjennom denne investerings-skandalen direkte innvirkning på flere norske kommuners økonomi. De sliter fremdeles. Dette betyr i praksis dårligere tilbud til innbyggerne i disse kommunene. Fokus ble nå som så ofte tidligere satt på nasjonale og internasjonale banker og finansinstitusjoners etikk og moral.

Små sparebanker over hele landet ble rystet av Terra-skandalen. Konkursen i Terra Securities var en følge av at Kredittilsynet trakk tilbake konsesjonen. Ordet Terra er fremdeles for mange synonym for "trøbbel".

Terrasaken ble en tankevekker for hele den norske banknæringen. Fremdeles er småbankene dumme nok til å bruke navnet "Terra". Småsparere og bankkunder har ikke så kort hukommelse som småbankene tror.

Ble tilliten til banker og finansinstitusjoner svekket? Ja. Noen forbrukere glemmer fort: Det tror kanske terrabankene. Dem som husker spør seg: Hva er bank og forsikring uten tillit? De små sparebankenes solide image fikk med denne saken en ripe i lakken - en ripe som nedjusterer tilliten til bankene som markedsfører Terra-produkter. Også andre banker som DnB har "lurt" kundene sine til å kjøpe dårlige "investeringsobjekter". Bankene bør ikke ha større tillit enn andre "butikker".

Etikk
Enkelte økonomer mener etikk og moral må sterkere inn i finansnæringen og ved økonomistudier på høyskolenivå. Vi har sett for mange betenkelige saker innen internasjonal og nasjonal økonomi og finans.

Det handler i sin ytterste konsekvens om tilliten til hele vårt økonomiske og politiske system. Der er historisk sett en tålegrense for hvor langt et moralsk-etisk forfall kan gå før det det bygger seg opp til politiske endringer.

 

Innhold

Finanskrise er
 en tillitskrise?

 Er små banker best?

Oppdatert 4-2014

 
Er små
banker best ?

Den beste servicen og
det beste tilbudet tilpasset ditt behov får
du som privatperson i små banker, viser
en undersøkelse blant banker i Aust-Agder.

Vår undersøkelse viser bl.a.
at små sparebanker gir best og mest individuelt tilpasset innskuddsrente mens de største bakene gir den dårligste.

Individuellt tilpasset behov som f. eks. selv å kunne bestemme hvilken kode du
vil ha på ditt betalingskort er umulig i Postbanken mens de små bankene
gjør dette.

I større banker må kundene forholde seg til standard prosedyrer som ofte ikke er tilpasset privatkundenes behov. Disse prosedyrene er der for å gjøre det letter å drive en stor organisasjon. I praksis betyr dette at du får mindre valgmuligheter.

I en stor bank er det langt opp til banksjefen. Det er en mann du aldri treffer. I småbankene når du lettere frem på det plan i administrasjonen du ønsker og trenger. Slik sett er en liten bank bedre tilpasset privatkunder.

En totalvudering gir de små bankene en langt bedre kundeservice på privatkundemarkedet.

Det gamle ordtaket gjelder fremdeles: "Det er bedre å være stor kunde i liten bank enn liten kunde i stor bank."

 

 

Økonomi

 

©
www.helping.no