Retro design

  Aktuelt
  Alternativt
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Trafikkskade
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

Bøker
Last ned gratisStyrkeprøven
Av
Gunnar Christensen
Norges beste dokumentar
om trafikkskaddes situasjon.
Presseomtaler

 

 


Helping-magasinet

Organisasjonsnr.
997604830

Kontakt
Annonse

©
Copyright

På nett siden 2001

 

Nakkeslengskade

Jostein Kråkenes har laget doktoravhandling om nakkesleng. Denne oppdagelsen kan gjøre livet lettere for nakkeslengskadde mener Jostein Kråkenes. Dette kan bety mange søksmål.

Av Børge Jomaas/NRK Schrödingers Katt

- Livet mitt ble et smertehelvete, sier Else Nicolaysen i Landsforeningen For Nakkesleng-skadde.

- Jeg ble påkjørt bakfra mens jeg sto stille i en rundkjøring. Nakkeslengen hun fikk den dagen forandret livet hennes totalt. Nattesøvnen for-svant, det samme gjorde det sosiale livet.

- Smertene tømmer kroppen for krefter, sier hun.

- Likevel er det verste at vi ikke blir trodd, sier Else Nicolaysen. - Leger og helsevesen har ikke trodd på det jeg har sagt, sier hun. Hun ser helt frisk ut.

- Fordi det ikke fins synlige skader i nakken, blir vi kalt for sutrekopper og hypokondere. Vi er bitre, men nå blir vi kanskje hørt, sier hun.

Her er skaden!
På skjermen dukket det opp bilder som ingen tidligere har forstått viktigheten av. Jostein Kråkenes, dr. med. ved Universitetet i Bergen har nettopp disputert til doktorgrad på nakke-slengskader. Ved å bruke en MR-maskin og forstørre bildene av nakken kraftig opp, har han klart å finne ut hvor de fleste nakkesleng-skadene sitter. Og ikke minst hvordan de ser ut. 92 pasienter med flere år gammel skade i nakken ble undersøkt.

Sitter øverst
Jostein Kråkenes har funnet ut at de fleste slengskadene oppstår i de to øverste nakkevirvlene, ikke nederst i nakken slik man tidligere har trodd. Det oppstår strekkskader i båndstrukturene som fester hodet til nakkevirvlene, sier han. Disse båndene holder altså hodet på plass, og de er i normale tilfeller svarte.

Alvorlig skadd
Bildene som så dukker opp på skjermen er av en person som har alvorlig nakkeslengskade.

- Båndene her er grå, sier Jostein Kråkenes. Båndene har fått så kraftig strekk at de har mistet sin funksjon. Jo mer alvorlig skaden er, desto mer av båndet er gråfarvet. Er skaden liten, kan båndene ha små nyanser av grått i seg.

Hjelpen kommer
- Nå vet vi hvordan en nakkeslengskade ser ut, og hvor den sitter. Dermed er det lettere å finne ut hva man kan gjøre for å helbrede slike pasienter, sier Jostein Kråkenes. Medisinforskerne har gode tradisjoner på å finne løsninger på problemene når man vet hvor man skal sette tiltakene inn.

- Men hvorfor har ingen gjort dette før? MR-maskinene har jo eksistert lenge?

- Det er vel ingen som har hatt ideen før, sier han. Det virker som øvre nakkeledd har vært et blindt område, det er nesten ikke skrevet noe om eller forsket noe på dette før.

Bilindustrien
Jostein Kråkenes mener også at bilindustrien nå bør kjenne sin besøkelsestid.

- Vi vet hvor skadene sitter, og at dagens nakkestøtter ikke fungerer så bra som de burde, poengterer han. - Dette kan kanskje føre til at fremtidens biler har nakkestøtter som er bedre tilpasset å fange opp hodet i en kollisjon, slik at man unngår nakkeslengene.

Kan ikke hjelpe alle
- Betyr dette at alle som har fått nakkesleng kan få en diagnose?

- Jeg regner med at 85-90% av alle pasientene som har skade, har den i de øverste nakke-virvlene. Disse vil få en diagnose, sier Kråkenes.

- Men vi klarer ikke å se skader lenger nede i nakken. Det blir for komplisert med dagens utstyr. Dermed kan det være at det fins pasienter som har slengskade i nedre del av nakken, men som vi ikke klarer finne, sier han.

Søksmål
Else Nicolaysen og Landsforeningen For Nakkeslengskadde jubler over oppdagelsen. Dette betyr at nå kan de bli trodd. Både Else Nicolaysen og Jostein Kråkenes tror at forsikringsselskapene nå kan vente seg en rekke søksmål på bordet.

- Nakkeslengpasientene har ikke blitt trodd før. Vi har blitt avvist, legene har sagt det er psykisk, og at det går over av seg selv, men det gjør det ikke, sier Else Nicolaysen. - Så fort bevisene kommer på bordet er det nok mange som vil gå til sak, sier hun. 

 

 Vi har samlet alt stoff som har relavans til
trafikkskader og trafikksikkerhet på en side: Trafikk

 

Gratis
instruksjoner:

Yoga

Meditasjon

 

 Depresjon

Mental helse: Der er mange veier ut av depresjonen. Du kan selv gjøre mye.

Miljøhus

Inneklima og byggematerialer
Geobiologi og vannårer
Elektromagnetisk stråling.
Høyspent og transformator
Plassering huset på tomt
Miljøhus og arkitektur
Innredningstips
Ressursbruk
Økonomi

Trafikkskade

 Katrine Bråtanes kamp mot IF etter en alvorlig ulykke med uførhet m.m..

  Biltest:
Disse bilene kan redde ditt liv

Stadig flere bilkjøpere vedsetter kollisjonssikkerhet både ved kjøp av ny og brukt bil. I dag kan du få biler i alle størrelser med 5 stjerner i Euro NCAPs sikkerhetstest.

©
www.helping.no