Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 

Øvelseskjøring med bil - førerkortopplæring

Øvelse gjør mester!

Av Christoffer Jore Christensen

"Øvelse gjør mester" - sånn er det med alt, også øvelseskjøring. Den eneste måten å bli en trygg og god sjåfør på er å ha erfaring. Det er viktig å begynne med øvelseskjøringen så snart sjansen byr seg, nemlig når man fyller seksten år.

Men før forelder og ungdom setter i gang, er det viktig at begge parter diskuterer hvordan de skal oppføre seg i bilen. Øvelseskjøringen skal jo tross alt være en gøyal og koselig opplevelse både for ungdommen og forelder. Som forelder er det viktig å tenke seg om hva man sier og med hvilket tonefall man bruker.

En fersk sjåfør kan mye lettere bli nervøs og stresset enn en mer erfaren sjåfør, og det siste han eller hun trenger er å ha en masete, skrikende og gretten far eller mor ved siden av seg. Du som forelder skal oppføre deg som en behersket og rolig veiviser som alltid ligger litt foran og forklarer hva sjåføren må gjøre i de situasjoner som oppstår før de faktisk inntreffer. Ikke bli den dusten ved siden av som sier ifra hver eneste gang eleven gjør en feil!

 Tips
Noen tips for hvordan begynne på øvelseskjøringen er å velge seg ut en stor og oversiktlig parkeringsplass. Gå fremover i riktig tempo for sjåføren. Det vil si at kjørelærer/forelder følger nøye med på utviklingen til ungdommen og velger neste hinder/ utfordring etter dette. Husk å ta ett steg av gangen slik at det ikke blir for mye å huske på for eleven.

Det første man begynner med er selvsagt å lære å starte bilen. Her er en god liten forklaring fra forelder veldig nyttig for sjåføren. Ta forklaringen først, mens du har elevens oppmerksomhet, så kan eleven prøve å utføre handlingen i rolig tempo.Innhold

- Øvelseskjøring med bil - førerkortopplæring

- Forbilder i trafikken

16 år
- sett i gang med øvelseskjøring.

Fra du er seksten år kan du øvelseskjøre med bil etter å ha tatt "trafikalt grunnkurs".

"Tarfikalt grunnkurs" finnes som tilbud ved flere ungdomsskoler. På kurset lærer du om trafikkregler og hva som kreves for å ta "Lappen".

Dette er en fantastisk mulighet for deg som vil bli en dyktig og trygg sjåfør. Øvelse er den eneste og beste måten å bli en god sjåfør på.

Før du setter i gang trenger du et L-skilt og ekstra innvendig speil med sugekopp (som festes i frontviduet). Begge disse får du utdelt ved din nærmeste trafikkstasjon. Her får du også veiledning om øvelseskjøring og regler.

Grip denne muligheten til å øvelseskjøre så ofte du kan. Dette er gøy!


 
Forbilder i trafikken
Hvis din mor eller far en dag tar "en stygg takling" i trafikken når hun/han kjører bil så spør om det er greit at du kjører på samme måte når du øvelseskjører. Det vil minne dem om at foreldre er de unges forbilder i trafikken. 

 

©
www.helping.no