Retro design

  Aktuelt
  Alternativt
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Trafikkskade
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 


Helping-magasinet

Organisasjonsnr.
997604830

Kontakt
Annonse

©
Copyright

På nett siden 2001

 

 

 

Ny bil:
Leasing eller billån?

Foto: Christoffer Jore Christensen Tekst Gunnar Christensen

Bilforhandlerne markedsfører nå leasing stadig oftere og i takt med omsetningsvariasjonene på nybiler. En rimeligere inngangsbillett til en ny bil hevdes det. Men er dette riktig? Hva innebærer det å lease en bil fremfor å kjøpe? Leasing-kontrakter har mange komponenter du må holde orden på: Beregning av verditap, rente m.m.. 

Men hva lønner seg best? Kjøpe eller leie? 

Spørsmål om verditap blir ekstra usikkert når vi nå har flere drivstoffalternativer enn før og en rask utvikling i retning av elbiler og hybrider - og snart hydrogenbiler - som alle er i stadig forbedring. Dette samtidig med forbedringer av bensin- og dieselmotorer. Og hva med de politiske signalene i Norge? Kjøp av bil har aldri tidligere vært mer uforutsigbart.

I prinsippet leier du ny bil når du "leaser" såkalt "privat leasing". Det innebærer en fast månedsleie med tillegg av et gebyr i en periode på 3 år. Ved inngåelsen av leieavtalen innbetaler du et innskudd som er et engangsbeløp du må betale ved inngåelse av leieavtalen - f. eks. femti tusen kroner. Dette engangsbeløpet får du ikke tilbake etter leieavtalens slutt så dette er en del av kostnaden ved leieavtalen.

Det opprettes en leieavtale med et finansieringsselskap og dette selskapet kjøper bilen du ønsker av forhandler og leier den ut til deg med avtale om kjørelengde. Det kan i løpet av leieperioden gjøres endringer i avtalen om kjørelengde når du trenger å øke denne, men ikke når du trenger lavere kjørelengde i løpet av leieforholdet.

Skatt og leasing
Skattemessig slipper du å føre opp bilen du leier på selvangivelsen som formue, men til gjengjeld får du ikke rentefradrag for rentene du betaler som del av leiebeløpet. Dette rentefradraget er det bileier dvs. finansieringsselskapet som får.

Oftest er privat leie innrettet slik at det ikke lønner seg å kjøpe bilen etter leieperioden, men heller gå inn på en ny avtale etter 3 år. Bilfirmaet gjør avtale med finansieringsselskapet om gjenkjøp av bilen etter 3 år til en pris som er avtalt i leiekontrakten: Denne gjenkjøpsprisen er høyere enn antatt markedspris på leveringstidspunktet.

Hvorfor er denne gjenkjøpsprisen høyere?
Rett og slett fordi du ikke skal fristes til å kjøpe leiebilen etter 3 år - for da minster de deg som leasingkunde videre. Bilselgeren vil fortelle deg at finansieringsselskapet tar en risiko ved å beregne en høyere verdi på bilen etter 3 år. Dette er tull. Alle vet at et firma har andre skatteregler enn privatpersoner i Norge. Finansieringsselskapet har bl.a. momsfradrag og avskrivningsregler som gjør dette til god butikk for dem selv.

Ekstraregning
Mange bil-leiere er forarget etter å ha avsluttet en leasing-avtale. Det rapporteres som at mange får store urimelige, ekstraregninger for ubetydelige, knapt synlige riper i lakken eller bagatellmessige småfeil ved innlevering av bilen. "Feil" som mange ikke gjør noe med på egen bil. Med slike opplysninger om leasingpraksis forstår du at regnestykket går opp og mer enn det for finansieringsselskapet og forhandler. Forhandler styrer trolig dette for å få en så fin bruktbil som mulig å selge videre. Dette fører til at det er ingen selvfølge at leasing blir populært for bilister fremover.

Hva skjer hvis renten går opp?
Nå markedsføres en leasing-rente helt nede i 2 prosent. Rentene er en del av det du betaler hver måned i leie og denne renta er flytende. Det betyr at om renta går opp så går også leiebeløpet opp. Dermed er du ikke sikker på hvor gunstig leiekontrakten er før hele leieperioden er over og du da kan sammenlikne om det du har betalt i perioden er like mye som det verditapet og de renteutgifter du ville hatt om du kjøper bilen. Renteoppgang er ventet i markedet nå.

Det er derfor bilselgeren ikke vil presentere en beregning som vise deg hva som er lønnsomt - kjøpe eller leie. Her spiller bl.a. markedssituasjonen for bruktbiler og nybilsalg inn sammen med bl.a. renten og skiftende skatteregler. Altså er dette et regnestykke med for mange usikkerhetsfaktorer til at lønnsomheten kan regnes ut på en enkel måte.

Verditapet
Verditapet på en ny bil er ikke hyggelig. Særlig i Norge med høye avgifter på biler. Til gjengjeld er det en fordel å kjøre nyere bil med garantiene på plass. Uansett hvordan du snur og vender på regnestykket blir bilhold et tapsprosjekt. Da særlig om du beholder bilen ut over garantitiden når alder, slitasje, rust, serviceutgifter og slitasjedeler ofte gir uforutsette utgifter.

Det er derfor forutsigbarhet, komforten og sikkerheten ved å kjøre nyere bil som er leasings styrke, med faste månedlige leieutgifter. Men som sagt disse "faste" utgiftene forutsetter uendret rentenivå.

Verditap er et regnestykke mange bileiere frykter. Hva får jeg for bilen etter 3 år når den selges eller byttes inn? Det er dette leasing-systemet kanskje sparer deg for.

Når du går over fra å eie til leasing tar bilfirmaet din bil i innbytte etter en pris basert på "vanlig" innbyttepris. Det som overskrider fastbeløpet du må ut med for å inngå leasingavtalen får du utbetalt kontant. Om du får kr. 150.000 i innbytte for gamlebilen og skal ut med kr. 50.000 så frigjør du da altså hundre tusen.

Hva lønner seg?
Hva lønner seg? Økonomisk er det mest lønnsom å kjøpe bil om du har beløpet kontant tilgjengelig. Likevel vet du ikke hva bilen har kostet deg før du har byttet den ut og verditapet realiseres.

Mange kjøper bil samtidig med huskjøp fordi man da kan låne langsiktig et større beløp enn huset koster og kjøpe både hus og bil samtidig. Men da binder du kapital som du kanskje ville ønske å ha til lavere gjeld, båt eller ferie. Er alternativet å opprette et billån og kjøpe bilen kan leasing være et bedre alternativ om du vil unngå å binde for mye kapital i bilholdet.

Hovedproblemet for de fleste er behovet for en bil og ønsket om å tape minst mulig på bilholdet. Se også da på andre utgifter ved bilholdet som priser på forsikring og hvor du tar servicen. 

Innhold

- Privat bil-leasing

Bil

  Beste bilene?
  Bil til Paris
  Bil til Danmark
  Bildekk
  Bilkjøp
  Bilnytt
  Bilnyttig
  Bilord
  Biltest redder liv
  BMW 530 XD
  BMW X5
  Bobla
  Bok Styrkepr.
  Bussduellen
  Citroën
  Cruise til Kiel
  Energi: Bilgass
  Flerbruksbiler
  Ford Focus
  Ford Kuga
  Ford Mustang
  Ford S-max
   Førerkort 
  Garmin GPS
  Grand Vitara
  Honda Civic 
  Kia Carens
  Kompaktbil
  Landeveispirater
  Leasingbil
  Lettmetallfelger
  Lindesnes Fyr
  Mercedes A-kl
  Nakkesleng
  Opel Astra
  Opel Zafira
  Peugeot 5008
  Reiselyst
  Rust på VW
  Saab 9000CSE
  Skoda-duellen
  Skoda Octavia
  Skoda Superb
  Stasjonsvogner 
  SUV
  Suzuki Gr. Vitara
  Trafikkskader
   Toyota Avensis
  Toyota Prius
  Toyota Rav4
  Volvo V40
  Volvo V70
  Volvo 544
  Volvo 940
  VW Caravelle
  VW Golf 5
  VW Golf 7
  VW Passat
  VW Tiguan
  VW Touran
  VW UP

Bilkjøp

 

 Biltest:
Disse bilene kan
redde ditt liv

 

©
 www.helping.no