Retro design

Organisasjonsnr.
997604830

© Copyright
På nett siden 2001

Innhold

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 


 


 

Husk at utleie ofte krever avtale med forsikringsselskapt.
Hytteinntekt
Slik leier du ut hytta

Av Gunnar Christensen

Står hytta ledig det meste av året? Da har du en mulig inntektskilde. En inntektskilde som kan finansiere lånet eller gi midler til vedlikehold og oppgradering av hytta. Eller penger til sydentur? Her er praktiske råd når du leier ut hytta.

Er ikke hytta fin nok? Vær klar over at det er et marked for hytter med alle type standarder. Fra de helt enkle til den best utstyrte. Behovene for rekreasjon varierer fra meneske til menneske og fra familie til familie. Vær også klar over at utenlandske statsborgere også etterspør utleiehytter. De har kanskje andre preferanser enn nordmenn både med hensyn på tidspunkt fr leie, beliggenhet og standard.

Før du leier ut
Et godt resultat avhenger av en god forberedelse. Tenk igjennom alt praktisk med utleie:

Hvilke praktiske forberedelser må gjøres?
Ta bilder
Ta gode, skarpe bilder av hytta. Ikke bare ett bilde, men mange. Ikke knips vilt, men tenk grundig igjennom hva du vil fortelle med hvert bilde. Den utvendige bygningen må fotograferes slik at du illustrerer beliggenheten best mulig. Er hytta ved havet så sørg for at horisonten blir rett på bildet. Ta bilder av sittegruppen og utegrillen slik at de potensielle leieboerne kan se for seg hvordan de vil kunne innrette seg på hytta. Har du båtplass og båt til hytta så må det fotograferes og beskrives.

Er det ei fjellhyte så få fram naturen omkring og gjerne et vinterbilde siden mange leier fjellhytter om vinteren. Opplysninger om avstand til løyper og alpinanlegg kan legges inn i billedteksten eller beskrives mer utførlig i eget avsnitt. Er det bilvei til døren? Er veien til hytta fremkommelig med vanlig bil eller bare høy SUV? Her er billedtekstenm en fin anledning til å beskrive praktiske detaljer.

Tar du bilder om sommeren så bruk gjerne ettermiddagslyset som gir varme og lunere lysforhold på bildet. Morgenlyset er skapere og har mer kontrast.

Les også: Fototips
Ta bedre bilder med digitalkemera

Før du knipser inni hytta så sjekk at du har ryddet og rengjort slik at hytta fremstår som et innbydende leieobjekt på de bildene du tar. En blomst på bordet gir et godt inntrykk. Likeså stearinlys på peishyllen. Slike estetiske detaljer skaper stemning og gir et koselig inntrykk av hytta.

MarkedsføringHvor og hvordan skal hytta annonseres til leie? I dag er både nett og avisannonser vanlige. Det er klokt å benytte seg av flere annonsekanaler og erfare underveis hvilke som gir best uttelling. Noen nettsteder gir gratis annonseplass for deg som leier ut hytta.

Atrraktive hytter langs kysten kan fort gi deg en inntekt på kr. 10.000 eller mer pr. uke i fellesferien og kanksje halvparten i ukepris utenom sesongukene. Sjekk prisene på andre liknende leieobjekter i nærheten før du priser din hytte slik at du ikke er i utakt med prisnivået i din region.

Det er en fordel å kunne vise til en egen permanent nettside der du har flere opplysninger og fremfor alt gode bilder. På nettstedet ditt finner leietakerne mer informasjon enn i en annonse. I tillegg er nettsiden en permenent annonsering, mens annonser ofte er tidsbegrenset. Derfor er nettsiden viktig å ha i tillegg til annonser. Her er bilder av hyttas innredning og standard, omgivelser og kanskje en båtplass med jolle til disposisjon for bading og fiske? Nettsiden gir et totalinntrykk som kan være avgjørende for at nettopp din hytte ønskes en uke eller to om sommeren, i høstferien, juleferien eller påskeferien når du ikke trenger den selv.

Slik utleie er ofte på ukebasis. Er det praktisk for deg å bruke søndagen som inn og utsjekkingsdag så velger du f.eks. utsjekking kl. 11.30 og innsjekking kl. 15.00. Praktisk sett er det greit å ha avtale om at gjestene gjør sluttrengjøring slik at du kan bruke tiden mellom inn-og utsjekking til å kontrollere at alt er i orden for neste leietaker. Kanskje må en altanstol skiftes ut, kanskje må det litt flere tallerkener i skapet? Sjekke biodoen?

På nettstedet kan du opplyse hvilke uker hytta er til leie, hvilken pris/depositum de ulike ukene har og hvor mange personer hytta har kapasitet til. Depositum kan være greit om rengjøringen glemmes eller om det oppstår skader ut over naturlig slitasje.

Du kan også henvende deg til bestemte grupper leietakere: Som familier, bestemte aldersgrupper o.l.. Dette for å unngå utdrikningslag, firmafester etc. som kan slite på både hytta og inventaret og gi merarbeid for deg.

Båtutleie
Båtutleie sammen med hytta kan være en utfordring når leietaker ikke er båtvant. Du må nøye opplyse om hvor mange personer båten er godkjent for. Om båten er godkjent og hvilken stand båten er i og hvilke værforhold båten kan brukes i. Mange tyske turister kommer eksempelvis fra områder der de ikke har kjennskap til havet og derfor kan feilvurdere værforhold på havet.

Ha redningsvester til voksne og barn i hytta eller be gjestene ta med egne. Et båtsportkartt i forbindelse med båten er en god ide for å unngå grunnstøting. Ikke alle kan hantere en påhengsmotor og det kan bli mye teksnisk tull med motoren når ukydnige bruker den. Det kan derfor være en ide å avtale med en lokal mortorforhandler at dine leietekere kan leie motor til båten der. Det vil avgjort skåne din egen motor for større slitasje enn vanlig.

Forsikring
Husk at utleie ofte krever avtale med forsikringsselskapt. Det blir ofte litt hyøyere forsikringspremie ved utleie for perioden du leier ut. Husk også den evnetuelle hyttebåten i denne sammenheng. Det kan være lurt å undersøke prisen i flere forsikringsselskaper om du synes tillegget for utleie blir urimelig.

Se over hytta før utleie og fjern eiendeler som er uerstattelige for seg: Som ting du har arvet eller gjenstander som har minneverdi.

 Skatt
Økonomien i utleie er også avhengig av de skattemessige forhold ved utleievirksomheten. Ditt lokale likningskontor www.skatteetaten.no eller nettstedet www.skatt.no kan gi deg opplysninger om skatteregler som gjelder for utleie.

KontraktenBruk en kontrakt som du vet er godkjent og juridisk oppdatert. Last ned en kontrakt som gjelder leieforhold og lag tilpasninger som gjelder for denne type korttidsleie.

Opplysninger og råd om leiekontrakter kan du finne på Forbrukerrådets nettsider.

Kontrakten er bare en del av hva du trenger. I tillegg trenger du en inventarliste og en beskrivelse av hytta og alle de praktiske forhold og tekniske innretninger som er der. Dette omfatter bruksanvisning til vaskemaskinen, oppvaksmaskinen, biodoen, kaffetrakteren m.m.. Det kan være praktisk å samle dette i et lite hefte med omslag som du printer ut som et velkomstskrift som ligger i hytta og som du ikke sender ut på forhånd.

Informasjonsmappe
Når folk sjekker inn på hytta kan det være vanskelig for dem å få med seg flere prakstiske detaljer du forklarer etter en lang reise med slitne barn i baksetet etc.. Da er det godt tilrettelangt og fint å kunne bla i denne informasjonsmappen og finne svar på det de trenger. Og så sparter du deg for telefoner i tide og utide om dette.

Gjøres det viktige avtaler som ikke står i kontrakten kan dette tilføyes i kontrakten med håndskrift på begge eksemplarer eller skrives som et vedlegg i to eksemplarer som det henvises til. Det tryggeste er å bassere seg på skriftelige avtaler i leieforhold og å bruke kontrakter utarbeid av Forbrukerrådet. Dette beskytter begge parters interesser på en betryggende måte.

Inventarliste
Er hytta møblert så er det en fordel å lage en liste over hvilke møbler som er der. Denne lista bør både leietaker og utleier signere. Listen kan dokumenteres med bilder av innboet - med særlig vekt på eventuelle skader eller slitasje. Ta flere bilder slik at det finnes dokumentasjon på inventarets tilstand. En slik liste kan være nyttig om uhell og skader skjer..

Dokumenter inventar og leilighet med bilder.
Det er også viktig å ta bilder av hyttas tilstand. Slik som kjøkkeninnredningen, tapeter, baderomsinnredning, komfyren etc. slik at konflikter unngåes.

Det er viktig å tilrettelegge for at leietaker får en problemfritt og hyggelig opphold på hytta.

Hytteferie betyr ofte en kjærkommen avveksling fra storbymas. Gjestene du får vil kanskje anbefale hytta di til andre etter oppholdet. Be derfor om tilbakemelding på hva du kan forbedre slik at du hele tiden får det beste ut av leieforholdet både for deg selv og dine leieboere.

Lykke til med hytteutleie.

Radonmåling:
Radonmåling av vann i hyttebrønn og stråling som påvirker inneklimaet i hytta er en fordel å ha dokumentasjon på.Radon kan gi kreft.
www.nrpa.no/radon


 


 

Innhold

- Hytteinntekt
Praktiske råd
når du leier ut hytta

Bolig


  Boligleie
  Hytteinntekt
  Miljøhus
  Bygge miljøhus
  Skatt
  Studentguide
  Stopp telefonsalg
  Varmepumpe
  Miljøsjekker bolig
  Mobiltelefon
  Hus i Bangladesh
 


 
Eiendomsmeklere og hytteformidlere skrur ofte opp leie-prisene 

- og gir deg minde overskudd.

Meglere som formidler utleie skrur ofte opp prisene slik at leien kan bli høyere enn antydet på forhånd hvis etterspørselen er stor. Dette for å "lagalisere" deres høye honorar.

For eiendomsmeklere er øket leiemarked kjærkommen inntekt når antall solgte boliger synker og mekler-inntektene er magrere. Dette bidrar til at meklere prøver å sikre seg et inntektsmarked i utleie ved å prersse opp prisene for utleier og dermed legitimere bruk av dette fordyrende mellomleddet som meklere ofte er.

Overfor utleier markerdsføres dette som lønnsomt. Det utleier ikke tenker igjennon er at man kan gå glipp av leieinntekter når prisene
på leien skvises makismalt. Hvorfor? Leietakeren vil da forske å søke billigere leie hod andreb utleiere.

Hytteformidlere vil ofte kreve en større prosentandel av dine leieinntekter for å markedsføre din hytte. I tillegg blir du selv ansvarlig for å gjøre alt det praktiske med utleien selv. Dermed er det bare markedsføringen du egentlig betaler for.

Hytteformidlerne tar seg ofte godt betalt for markedsføringen av hytta uten at du får noen form for garanti for at du får leid ut.

Markedfører du egen hytte vil det ta litt tid for deg før tilbudet blir kjent og ettertraktet. I perioder er det underskudd på hytter til leie og du har derfor gode muligheter til å gjøre denne jobben på egen hånd uten å trekke inn hytteformidleren eller eiendomsmeklere.

Les også: Boligleie

 

Reiser

 

Fritid


FotoHelse


Økonomi


Bil


HotellBåt

Oppdatert 6 - 2019

©
www.helping.no