Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 

Fritidsparker

Din guide til de beste fritids-
og familieparkene i Skandinavia.

Fritidsparkene i Norge, Danmark og Sverige som er testet gies poeng med antall soltegn. Best poeng er fem soltegn.

Det legges vekt på barnevennlighet, tilpasning
for hele familien, tilgjengelighet og totalinntrykk.

Norge

 Dyreparken i Kristiansand
 Dyreparken var i utgangspunktet en dyre-hage som gradvis er utvidet til badeland og fornøyelsespark. Her er mange attraksjoner som bl.a. kaptein Sabeltann og reise med sjørøverskip, Kjuttaviga samt Torbjørn Egners Kardemomme by og Hakkebakkeskogen. Muligheter for overnatting bl.a. i røverlandsby. Dette er en fin familiepark med et variert tilbud som passer for hele familien.

Tusenfryd
Tusenfryd ved Oslo ligger i bratt østvendt terreng. De fleste hovedattraksjonene har varsel om at gravide, hjertesyke, personer med høyt blodtrykk m.fl. frarådes å bruke attraksjonene. Dette sammen med de bratte terrenget setter et stort hinder for besteforeldre som ønsker å ta med barnebarn på fornøyelsesparken. Dette er mer et forvokst tivoli enn en fornøyelsespark for bredden av befolkningen. Et irritasjonsmoment er de mange bodene med spill for barn som er spredd ut over hele området: De er dyre og har gjerrige gevinster: Her nærmest robbes barnas lommepenger.

  Bø Sommerland
 Bø sommerland er først og fremst badeland. Dermed er sesongen kort og prisgitt været. Badelandet ligger i delvis bratt terreng med et lite tivoli og spilleboder øverst. Sirkusforestillinger foregår i et lite telt. Få badeland i Norge kan måle seg med dette tilbudet for de badelystne i alle aldere.

Hunderfossen:

Vil du se den ekte Il Tempo Gigante og bli kjent med norske folkeeventyr i Ivo Kaprinos ånd er dette stedet. I tillegg et lite tivoli. Parken er ikke stor: Det trekker ned at inngangsbilletten er forholdsvis dyr og den har vært det siden parken åpnet. Parken er mest tilrettelagt for de minste. Tenåringer kjeder seg her.

Danmark

Fårup Sommerland
på N-Jylland

Badeland og fritidspark i tradisjonell forstand og et variert godt tilbud. God plass både inne på anlegget og ute på parkeringsplassene. Dette er ofte første høydepunkt for barna på Danmarksturen og flere besøk hit kommer raskt på ønskelisten.

 

Tivoli i Aalborg

 Dette er et tradisjonsrikt lite tivoli som er avgrenset til et kvartal i byen. Sammenliknet med mange andre fornøyelsesparker virker dette lite og avgrenset med begrensede muligheter. For foreldre kan det likevel være et koselig gjensyn med bardomsminner selv om anlegget nå blekner ved siden av andre og nyere fritidsparker.

Tivoli i København

En opplevelse av en fornøyelsespark med lange tivoli-tradisjoner og et variert tilbud av interesse for hele familien. En fornem perle for rekreasjon midt i København sentrum.

 
Legoland, Billund

 Legoland er den absolutt beste fritidspark i Danmark. På mange måter er Legoland et kvalitativt høydepunkt for barna fordi tilbudet her er så variert, mangfoldig og særegent. Her er mye opplevelser for barna. Ulempen med Legoland er at så mange vil dit. Det blir lett lange, svette køer i sommersesongen.

Jesperhus blomsterland på Jylland

Et vakkert blomsteranlegg som gleder voksne mer enn barna: Dette er en fin inspirasjonskilde for alle hageinteresserte. Dog finnes også flere tilbud til barn, særlig de minste. Her finnes vakre rasteplasser for familielunch. Kommer du hit på regnværsdager finnes et innendørs badeanlegg like ved.

Djurs sommerland på Jylland

Varierende kvalitet: Noe nytt og fint, men også endel slitne innretninger som godt kunne oppgraderes. Ikke den helt store opplevelsen for barna.

Sverige

Astrid Lindgrensentere


Mange familier kommer til Astrid Lindgrensenteret i Sverige med store forventninger og det med god grunn: Både bøkene og filmene om Emil, Pippi og alle de andre kjente og kjære Lindgren-figurene er i toppklasse. Derfor blir besøket på Lindgrensenteret en gedigen nedtur. Her er det gjort lite annet enn å sette opp noen miniatyrhus og et lite museum samt litt skuespilleropptreden av lokale krefter i sommersesongen. Dette føyer seg inn i rekkene av mange svenske fritidstilbud som er både nedslitt og direkte dårlig laget.

Men om du likevel tar turen så unn deg et stopp på Kathult, gården der Emil-filmene ble innspilt. Den ligger en liten kjøretur unna Vimmerby. Selvom gården ikke lengre er så godt vedlikeholdt som den var i filmene, så er dette en liten idyll vel verd besøket for barna som straks kjenner igjen både snekkerboden og utedoen. Her får barna også kjøpt seg både "byssa" og "myssa" i ekte Emil-stil.

Skara Sommerland, Skara

Sliten og middelmådig fritidspark der vedlikeholdet var så som så. Et dårlig tilbud sammenliknet med de fleste danske fritidsparkene.

Liseberg, Gøteborg

Dette er mer tivoli enn fritidspark og minner sånn sett mye om en større versjon av Tusenfryd i Norge m.h.p. tilbudet. Liseberg har imidlertid betydelig lengre tradisjoner som tivoli og har mye variert å by på.

Liseberg har opp gjennom årne hatt en rekke ulykker med alvorlige personskader bl.a. den 14 juli 2008. Det er derfor spørsmål om denne fritidsparken tar sikkerhet på alvor eller som denne type underholding har større ulykkesrisiko.

 

Reiser

 

Hotell

 

Fritid

 

Foto

 

Helse

 

Økonomi

 

Bil

 

Båt

 

Bolig

 

Aktuelt

forbrukermagasin

 

Charter

 

Bøker

 

Religioner

 

©
www.helping.no

Hovedsiden