Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 
Volkswagen:

Boble

Caravelle

Golf 5
Golf 7

Passat

Tiguan

Touran

Up

Rust på VW


 

 


Opp 

Bruktbil
Bobla e
n sportsbil?

Av Gunnar Christensen

Når du vrir om tenningsnøkkelen i denne bilen forventer du en høylytt brøl fra den luftkjølte "boxermotoren" bakerst. Det skjer ikke. I stedet starter en stillegående Golf-motor framme i "bagasjerommet". Du sitter nå behageligere og du har kjøreegenskapene og støydempingen til en Golf. Og du har 5 stjerner i Euro NCAPs sikkerhetstest.

Testbilen har en 1,2 liters 105 hk TSI bensinmotor så stillegående og støydempet at jeg første gang parkerte bilen med motoren i gang.

Standardutstyr er antispinn og antiskrens, autohold bakkestartassistent, blokkeringsfrie bremser, klimaanlegg, cruise control og delt bakseterygg for å nevne noe. Regulerbar korsryggstøtte er utrolig nok ekstrautstyr sammen med et fett og flott Fender soundsystem med DAB-radio og stor basshøyttaler bak og multifunksjonsratt.

Mye er endret nå - også prisen. For prislappen begynner nå på tohundreogfemti tusen spenn. Dog nikkes gjenkjennende til flere nostalgiske designløsninger både utvendig og innvendig.

Kjørte daglig samme boble i 29 år
Med på testturen var nå avdøde pensjonert rektor Ernst Aslaksen fra Fevik. Han hadde en og samme blå Boble fra 1972 i sammenhengende 29 år. Så lenge som det var mulig å få nye reservedeler til bilen.
- Hva synes du om denne nye Bobla?
- Dette er en helt annen bil enn det jeg hadde. Jeg hadde for eksempel ikke varme i setene, men måtte sitte på tynne isoporplater for å holde varmen om vinteren fordi varmeapparatet begynte først å virke etter en halv times kjøring. Og motoren var ikke kraftig nok til å holde de øverste fartsgrensene på E 18. Slik komfort som dette var helt utenkelig på de gamle Boblene. Til gjengjeld var de gamle driftssikre, rimelige å reparere og prisgunstige - min kostet ny kr. 27.000 den gang.

Bobla i 1965
Bobla var en gang en populær, mestselgende familiebil. En bil det skjedde lite med designmessig fra år til år. Jeg husker spesielt de helsides avisannonsene for ny Boblemodell i 1965. Da med overskriften "Nå også med buet frontrute". Jeg så selgere og kjøpere i butikkvinduene hos forhandleren ivrig bøyd over panseret for å sikte og sjekke om det virkelig var en "buet frontrute". Og med godt syn og velvillig fantasi så jo de fleste at frontvinduet virkelig "buet ut" kanskje så mye som en hel centimeter om man la godviljen til og siktet nederst på vinduet.

Sportsbil
Familiebilen er for lengst overtatt av andre modeller hos Volkswagen. Boblevitsene passer heller ikke lengre i denne nye versjonen. "Gravid jernplate"? Dertil er designet nå blitt for tiltalende og vellykket.

På dagens modeller er linjene betydelig mer påkostet, oppgradert og finslipt enn det Volkswagens designere hadde budsjett til på 1960-tallet.

Dette er blitt til en linjelekker liten sportsbil - med en eim av nostalgi. Faktisk kan bilen også selges som en liten Posche slik den nå er designet.

 Bobla har liten beinplass bak, men til gjengjeld takhøyde til personer opp til 1,80 m i lengde og bredde til to voksne i baksetet. Dette blir en meget populær konebil og en drømmebil for mange ungdommer.

Gi meg en rød eller gul Boble!
Brunfargen er en skikkelig nedtur på denne flotte Boblal. Etter å ha sett en gammel brosjyrens flotte og glade gul, rød og blåmetall-farger fatter jeg ikke at man kunne bestille en så tragisk, trist og mørk brunfarge som jeg ikke en gang vil ha på plentraktoren.

 

Innhold

Bruktbiltest:
Volkswagen Boble

Modell 2012

Bildekk

 

Bilkjøp

 

 Biltest:
Disse bilene kan
redde ditt liv

Stadig flere bilkjøpere vedsetter kollisjons-sikkerhet både ved kjøp
av ny og brukt bil. I dag
kan du få biler i alle størrelser med 5 stjerner
i Euro NCAPs sikkerhetstest.


Reiser

 

Fritid

 

Bil

 

Båt


 


Oppgradert 2 - 2019©
 www.helping.no