Aktuelt
  Alternativt
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Trafikkskade
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Facebook
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 

 
Bilordbok
ATV
( All Terrian Vehicle) = tre- og firehjuls motorsykkel for terengkjøring.

FFV
(Flexible Fuel Vehicles) Kjøretøy med drivstoff-felsibelt system som kan bruke to typer drivstoff om hverandre f.eks. bensin og etanol.

MPV
(Multi Purpose Vehicle) Flerbruksbil, bil med muligheter til å ta ut seter og har normalt plass til 5 - 8 personer.

ACC
(Automatic Climate Control) Automatisk klimaanlegg. Kan stilles inn på det gradetallet man ønsker.


 EGIR
(Exhaust Gas Recirculation) System for resirkluering av exosen for å redusere utslipp av skadelige gasser.


GDI
(Gasoline Direct Injection) Bensinmotor med direkte innsprøytning.

HDI
( High Pressure Direct Injection)


 TD
(Turbodiesel) Turboen med et turbinhjul drives av motorens eksostrykk og mater dieselmotoren med et overtrykk (luft).

 ABS
(Anti Block System) Blokkeringsfrie bremser. Hindrer at bremsene låser seg ved oppbremsing.

ASR
( Anti Slip Regulation) eller TC (Traction Control) Antispinn. Begynner hjulene å spinne reguleres motorens trekkraft ned slik at hjulene slutter å spinne.

 ESP
(Electronic Stability Program) ESP benytter sensorer i ABS og ASR systemene men har i tillegg blant annet en sensor i rattet som registrerer om bilen roterer om sin egen akse mer enn hva rattutslaget tilsier.

 SRS (Supplementary Restrait System). Kollisjonsputer/aibag er normalt montert i dashbord, ratt, setet eller i rammen rundt sidevinduet. Ved kollisjon blir en pute fylt med luft dannet av en eksplosjonsartet ladning som skal ta imot fører eller passasjerer og redusere personskade.

 

 

 

Bilnyttig

Vedlikehold
Bileiere som ikke følger servicene kan risiksre å kjører bilen tom for olje: Dette er kostbart å reparere. Forsikringsselskapene nekter å betale for slike skader
under sin garantiforsikring ved bruktbilkjøp.

Vedlikehold og oppfølging av service og antirust-behandling på bilen lønner seg økonomisk: Årlig taper norske bileiere store summer på rustskader og får store verkstedutgifter som kunne vært unngått med bedre oppfølging av bilen.

Alvorlige rustskader og dårlig vedlikehold reduserer dessuten bilens sikkerhet. Både service og antirustbehandling er derfor viktig. Det er videre viktig å vaske bilen oftere om vinteren. Saltet på vinterveiene gir store rustskader.

Sjekk priser og renomè hos verkstedene: Her er det mye å spare.

 Fargen er en sikkerhetsfaktor når du kjøper bil:

Flere undersøkelser konkluderer med at bilens farge har stor betydning for ulykkes-frekvensen i trafikken.

Statistiske undersøkelser viste at røde og gule biler var minst utsatt for ulykker, mens biler i sort, grått og andre mørke farger er mest ulykkesutsatt.

I markedet er sorte og grå biler nå overrepresentert. Når bilkjøperne blir lei sorte og grå biler og motefargene endrer seg, vil det bli vanskeligere å selge sorte og grå biler.

Linker
www.tv2.no/underholdning/broom/opptatt-av-sikkerhet-velg-hvit-bil-3902393.html


Sjekk motorkvaliteten hos bilprodusentene:
En britisk undersøkelse rangerer bilmotorer ut i fra feilprosent på motorene. Av de beste motorene rangeres Honda, Toyota, Mercedes-Benz, Volvo, Jaguar: Lexus; Fiat, Ford, Nissan og Land Rover. Er du enig? Les mer på:

http://bil.adressa.no/bil/Dette-er-de-beste-
og-de-darligste-bilmotorene-37321.html#.UP6RDTXJfsO

 

Leserinnlegg:
Antirust-behandling
Jeg har hatt 12 biler i de 40 årene jeg har kjørt. Det gir erfaring om antirust-behandling på bil. På de første bilene hadde jeg Tectyl. Så kom Tuff Kote Dinol på markedet med stor reklamekampanje godt hjulpet av komikeren Bjørn Sand. Jeg våget meg derfor ved neste anledning på en slik behandling. Det kostet meg bilen. Tuff Kote Dinol dannet en hard hinne under bilen. Denne harde hinnen sprakk etter en tid på flere stedet og slapp inn fuktighet under hinnen. Rusten eksploderte. En rustfri bil ble på to år etter denne behandlingen forvandlet til en rustholk. Etter denne opplevelsen har jeg kun brukt Tectyl. Den er best.
Ragnar Olsen.

 

Bilmekanikerens tips for å bevare bremsene

Ofte må bakbremsene skiftes etter en vinter med veisalt: Skiver, kalyptere og klosser. Dette mer på grunn av saltet på de norske vinterveiene enn slitasje ifølge bilmekanikere.

Mange kjente bilmerker sliter med denne type skade. Volvo, Volkswagen og Audi for å nevne noen. Dette er en betydelig kostnad å skifte.

Et godt råd som bevarer bremsene lengre er å bremse før du parkerer bilen etter å ha kjørt på veisalt: Like før du skal parkere bilen tar du en brems på 1 til 2 minutter på ei oversiktelig slette.

Dette for å rense saltet av bremseskivene før du parkerer. Bremseklossene tar da en runde på bremse-skivene og gjør dem rene. Da parkerer du bilen med rene bremseskiver framfor skitne skiver med salt som etser dem i stykker. OBS: Se for sikkerhets skyld i speilet før du bremser så du unngår farlige siutajsoner.

Rustplagede Mercedes
Mercedes har slitt med store rustproblemer på modellene rundt 2000 og oppover. Selv nye biler direkte fra fabrikk måtte tidligere innom karosseriverksted før de leveres kunden. Ved flere tilfeller må hele bakdøren på stasjonsvognene skiftes på helt nye biler. Dette rustproblemet har bedret seg på nyere Mercedes

Hos antirustbehandlere har Mercedes i alle år rangert som verstingen når det gjelder rust bl.a. på grunn av dobbel bunn den fukt samles.

 

Toyota-skandalen


 Alle skandalene til tross Toyota har tillit hos bilkjøperne: Test av Prius og beskrivelse av Toyotas bratte vei de siste årene.

Euro NCAP-test av Toyota Urban Cruiser :

Pinlig krasjtest for Toyota

Med tre ynkelige stjerner går Toyota Urban Cruiser på en stjernesmell. Unødvendig dårlig

- Tre stjerner er vel unødvendig å få da disse testene er forutsigbare for fabrikken, sier Jan Ivar Engebretsen til Nettavisen. Han er kommunikasjons-rådgiver hos Norges Automobil-Forbund (NAF). Testen inneholder flere deltester og samlet får bilene et samlet antall stjerner.

- Det som har dratt ned resultatet dramatisk for Toyota er hodeskader, forklarer Engebretsen.

Han mener det er overraskende at Urban Cruiser gjør det så dårlig. Toyota tok dobbeltseier i årets første test med Avensis og IQ. I tillegg har Prius fått fem stjerner i år.

Ref.: http://www.nettavisen.no/
motor/article2765898.ece

De beste bilene?

"Naboen gråt av glede da han endelig fikk solgt sin Renault Laguna": Mange bileiere er misfornøyde med kvaliteten på bilen de kjøper. Av spanske, franske og italienske bilmerker er det flere misfornøyde kunder enn hos eiere av japanske og tyske bilmerker som oftere er fornøyde. Og innen begge disse gruppene er det forskjeller mellom bilmerkene.

 Forsikringsbransjen har foretatt egne undersøkelser av kvaliteten på en rekke biler i forbindelse med deres produkt - såkalt eierskifteforsikring: NRK skriver på nett: "Her er problembilene". Her finner du en liste over hyppigheten av feil på forskjellige biltyper og klare anbefalinger ved bilkjøp.
 Ref.: http://www.nrk.no/programmer/tv/fbi/1.6985218

Den faktoren som ofte utelates i slike undersøkelser er hvordan bileier har behandlet bilen sin. Er servicene fulgt opp etc.. Bilens levetid og tilstand er avhengig av hvordan bilen blir behandlet. Dårlig vedlikehold får økonomiske konsekvenser: Verdien på bilen synker fortere ved dårlig vedlikehold.

Likevel er undersøkelser av eiertilfredshet en viktig indikator på hvilke biler som er best. Som kjent skårer Skoda best på eiertilfredshet ved både bil og forhandlerservice.

 

 

 

Innhold

- Bremsetips
- Bilordbok
- Skodas Touran?
 - De beste bilene?
- Toyota - Skandalen
- Toyota Urban Cruiser
- Rustplagede Mercedes
- Vedlikehold
- Mitsubishi-tabbe
- Speedometerfeil
- Antirust-behandling
- Katalysator tips

 Katalysator- tips

Slik unngår du å måtte bytte katalysator.

Nyere dieselbiler har katalysator. Enkelte opplever at katalysatoren tetter seg og må skiftes. Det er en meget dyr fornøyelse. Årsaken til at dette skjer er mye "småkjøring" d.v.s. korte turer over lengre tid. For å "blåse" katalysatoren ren og beholde den lenge må du derfor ta noen lengre turer med bilen med jevne mellomrom. Det kan være turer over en times kjøring sammenhengende slik at katalysatoren får fungert over lengre tid..


 
Mitsubishis designtabbe:

Tragisk "Facelift"

 Mitsubishi Outlander kom med en såkalt "facelift" på sin 2010-modell. Etter denne er
ny modell kommet i
2013 med en komisk "løsbart"-grill.

Outlander var før denne "faceliften" en meget pen bil. Den nye grillen er imidlertid så tragisk, stygg og feil-proporsjonert at bilen nå er mindre attraktiv enn den var tidligere. Designmessig
er "faceliften" intet mindre enn en tabbe.

Outlanderen som nå avløses (bildet over) var da den kom bemerkelses-verdig velproporsjonert
og fin i linjene. Dette var
en positiv overraskelse siden den første Outlanderen (bildet under) kom med en trist grill som ikke passet til bilen.

Generelt virker det som om japanske bilprodusenter sliter med å finne et design som tiltaler det europeiske markedet.

 

 
Speedometerfeil

Sinker du trafikken når du holder fartsgrensen? Mange biler har feil på speedometeret også nye biler. Over 5 km feilvisning er ikke uvanlig. Et godt tips er å sjekke og justere speedometeret på et spesialverksted for dette. Er bilen så ny at feilen går inn under garantien så
klag på denne feilen.

 

 Biltest:
Disse bilene kan
redde ditt liv

Stadig flere bilkjøpere vedsetter kollisjons-sikkerhet både ved kjøp
av ny og brukt bil. I dag
kan du få biler i alle størrelser med 5 stjerner
i Euro NCAPs sikkerhetstest.


Bil

 ©
www.helping.no