Retro design

  Aktuelt
  Alternativt
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 


 


 


 


 

Håndbrekka er best

Foto: Hallvard Jore Christensen
Av Gunnar Christensen

Moderne biler gjennomgår nå en håndbrekke-forvandling. Spaken mellom setene er på mange nye biler en knapp og den virker ikke alltid som den skal. Det er den nye bakkestarthjelpen såkalt hild-hold-systemet som gjør at flere nyere biler går over til denne knappen. En knapp med håndbrekke-funksjon som flere merkeforhandlere nå medgir har tekniske problemer selv på nye biler.

Tenk deg at du sitter ved siden av en bilfører som plutselig får et illebefinnende i fart. Da tar det deg kun sekunder å reagere med å dra i håndbrekka om bilen har en tradisjonell håndbrekke: Det går nærmest på refleksen å reagere, men skal du lete opp en knapp et sted - da er du kanskje ikke i stand til å stoppe bilen i tide. Særlig Mercedes har gjort dette umulig ved å plassere håndbrekka som en bryter mellom sjåføren og døra på førersiden. (Tidligere hadde Mercedes en pedal til venstre for fører som handbrekk)

Øvelseskjøring trenger også pålitelig tradisjonell håndbrekke plassert mellom setene. Tenk deg at du ikke har det i en kritisk situasjon under øvelseskjøringen. Håndbrekka er ofte det eneste du kan redde situasjonen med under øvelseskjøring. Og da må den virke ? og virke på en måte som stopper bilen. Det gjør i mange tilfeller ikke "knappaen".

En ulykke med den nye trykk-knapphåndbrekka har rystet meg. En bestefar i ny Toyota Avensis parkerte for et kort ærend ved bryggene i en kystby på Vestlandet. Han trykket på brekke-knappen, hørte lyden som skulle tyde på at den virket og forlot bilen låst siden banebarnet sov i baksetet. Fem min etterpå var bilen blåst på sjøen og barnebarnet døde. Toyota har opplyst til meg at de har hatt problemer med de nye håndbrekkene på Avensis.....

En tradisjonell håndbrekke er bestevalget når du kjøper ny bil. Fremdeles finnes en rekke nye biler som kan leveres med den tradisjonelle håndbrekka. En av dem er Ford Focus 2015. Men mange nye Forder har den mye dårligere løsningen "knappen".


 


 

Bildekk


 

Bilkjøp


 

©
 www.helping.no