Retro design

Organisasjonsnr.
997604830

© Copyright
På nett siden 2001

Innhold

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 Sikkerhet er ikke bare kollisjonstester
og kjøreegenskaper
:

Tør du kjøre en sort bil?

De farligste bilene - mot de beste.

Foto: Christoffer Jore Christensen
Tekst Gunnar Christensen

Du har størst sansynlighnet for å bli skadet eller drept i en sort  eller grå bil. Det viser all nasjonal og internasjonel statistikk på forholdet mellom bilens farge og ulykkesrisiko. I flere land bl.a. England betaler bilister kaskoforsikringen beregnet etter hvilken farge bilen har. Og bilparker i f.eks. England har sikrere fargevalg enn i Norge.

Det betyr i praksis at du betaler minst i kasko hvis du kjører de sikreste fargene som rød, gul. orange og andre iøyenfallende signalfarger. Selskapene har en rangering farge for farge som korresponderer til prislisten. Dette systemet er nå på vei inn i Norge. 

Lenge har forsikringsbransjen sett på at bilister med de sikreste fargene har subsidiert dem som kjører sorte og grå biler på kaskoregningen og dette er nå i endring gradvis, men ingen selskaper flagger dette først fordi det er så mange biler som med dette vil få økede kaskokostnader. Selskapene vokter på hverandre i denne saken nå. Den som profilerer dette først vil antakelig tape på kort sikt. Derfor er det trolig at selskapene innfører det gradvis og litt under radaren. 

Hva er problemet? Synlighet naturligvis. Se hvor mye bedre du ser en fotgjenger med en gul refleksdress i forhold til hvor godt du ser en person uten refleks og kanskje i grå klær i skumring eller mørke. Dette er logisk og gjenspeiler seg i klare tall i ulykkesstatistikken på trafikkulykker. 

Hvilken farge skal jeg skjøpe? Tenk synlighet i trafikken sommer som vinter. Hva ser du best? I situasjoner der ulykker oppstår teller sekundene når det oppstår en nestenulykke. En rød eller gul bil vil du under alle lysforhold se raskere og lettere enn en grå eller sort bil. Så enkelt er det. Ikke la selgeren bestemme fargen - det er ditt liv og din sikkerhet det dreier seg om samtidig som det gjelder sikkerheten til alle oss som er på veiene. Flere sikre farger får ulykkesstatistikken ned. 

En bilselger som pusjer grå og sorte biler på deg bør du ikke handle med.
En riktig bilfarge er en god livsforsikring.
 

Innhold

Bilkjøp

Bil

Fargen er en sikkerhets-faktor når du kjøper bil:

Flere undersøkelser konkluderer med at bilens farge har stor betydning for ulykkes-frekvensen i trafikken.

Statistiske undersøkelser viste at røde og gule biler var minst utsatt for ulykker, mens biler i sort, grått og andre mørke farger er
mest ulykkesutsatt.

Dette blir det nå regnet på hos forsikringsselskapene som forsikrer biler. I England er det alt innført et system som regulerer forsikringspremien ut i fra bilens farge.

I markedet er sorte og grå biler overrepresentert. 
Mens hvite biler er nå mer populære og røde biler seiler oppover salgs-statistikken.

Når bruktbilkjøperne blir 
lei sorte og grå biler og
motefargene endrer seg,
vil det bli vanskeligere å selge sorte og grå biler.

 

Oppdatert 6 - 2019

©
www.helping.no