Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 


 


 

Bruktbåttest:
Pioner 13


15 sesonger med Pioner 13:
Stødigste 13 foter på markedet

Av: Gunnar Christensen

Båt og motor gies poeng med antall sol-tegn.
Best poeng er 5 soltegn: - dårligst 1 soltegn.

Fakta om Pioner 13

Tekniske data testbåt:
Lengde 3,93 m
Bredde 1,52 m
Vekt 125 kg

Max last: 5 personer
Max motor 10 hk kort stamme Veritas/CE-godkjent
Produksjonsår: 1989

Båt:
Dette er en solid og trygg båt å slippe barna ut i med en liten påhenger. Kommer du opp i motorer over 8 hk får du problemer med at båten spruter. Du blir søkk våt når sjø og vind kommer inn fra baugen eller siden.

Men Pioner 13 er så stødig at en voksen kan stå i siden på båten uten at den krenger nevneverdig. Båten er prøvd med 4 forskjellige påhengere.

En super hyttebåt botsett fra at denne versjonen ikke er selvlensende. Der er kommet en ny modell av Pioner 13 på markedet med selvlens, men denne konstruksjonen er etter manges mening mislykket: Selvlenssystemet virker ikke som det skal og der er alltid vann bakerst i båten - med påfølgende groing i dørken. Og så er det vanskelig å komme til med øsing slik den er konstruert. Du vrikker lett foten i de umulige dørkkonstruksjonene som den nye selvlensende båten har. Særlig om du er barbent. Derfor er den eldre modellen bedre - om du da orker å øse den.

Konklusjon
Jolla har en utrolig god flyteevne og er det sikreste i denne størrelsen du kan slippe barna ut på sjøen i. Båten er tungrodd, men retningsstabil og stødig. Mykplasten gjør den robust. 

Nyeste versjoner av Pioner 13 har selvlenssystem som ikke er like populært som selvlenssystemet i mange andre båter: Det blir alltid liggende vann og skvulvpe i bunnen mellom rillene til å gå på. Og disse rillene er det lett å vrikke foten på. Konklusjon den gamle versjonen er best om du kan øse båten.

Motorer:
Yamaha 4 hk 2-takt:
Mindre barn kan ha problemer med å starte en-cylindrede små-motorer: Vi hadde først en ny 4 hk Yamaha på båten, men barna klarte ikke å starte denne motoren da de var mindre. Dermed fikk denne motoren bare en sesong på båten og ble så skiftet ut.

Evinrude 6 hk 2-takt:
Kjøpt brukt hos merkeforhandler. Denne motoren var lettstarte 2 cylinder og en fin motor for barna. Den gikk pent og uten tekniske problemer i 5 sesonger. I tillegg er den lettere å løfte på enn andre motorer i denne størrelsen.

Teknisk sett har denne motoren en del plastløsninger som på sikt trenger raskere utskiftning enn vanlige metalldeler. Dette er forklaringen på den brukervennlige, lette vekten.

Tohatsu 8 hk 2 takt:

Tohatsu 8 hk 2-takt 2 cyl. modell 1998 kjøpt brukt hos båtforhandler i 2002. Motoren har god kvalitet - er lettstartet, startvillig og går problemfritt. Kun tennplugger er skiftet. I tillegg er motoren ferskvanns-kjørt hver høst. Motoren får Pioner 13 i plan med to personer ombord.

 Denne 2-cylindrede Tohatsuen klarte barna lett å starte. En 2-cylinder motor går penere og er et bedre valg når man skal velge en liten 2-takts-motor til jolla.

Yamaha 9,9hk 2- takt:
Motoren ble kjøpt ny hos forhandler. Dette er en driftsikker og god motor, men kanskje litt i sterkeste laget til båten med ett mindreårig barn ombord. Særlig hvis motoren er trimmet til 15 hk. Med 5 ombord trenger du imidlertid denne motorstyrken.  
Innhold


 Pioner 13

Båt

 

Reiser

 

Hotell

 

Fritid

 

Foto

 

Oppdatert 2 - 2019

©
www.helping.no