Retro design

  Aktuelt
  Alternativer
  Barnebøker
  Bil
  Bolig
  Bowrider
  Bøker
  Båt
  Charter
  Film
  Foto
  Fritid
  Helse
  Hjelpearbeid
  Hotell
  Mat
  Mental Helse
  Reise
  Religioner
  Slank
  Ung
  Økonomi

 

  Redaksjon

  Annonser
  English
  Hovedsiden
  Innhold
  Kontakt
  Linker
  Om oss

 


 

Aggresjon

Aggresjon for kvinner og menn

 © Av psykiater Odd M. Lunde

Når ulven jakter, viser den ikke tegn på aggresjon. Den er intenst opptatt av det den holder på med. Jo. Skulle den komme i kamp med en av samme art, så flekker den tenner og reiser bust. Jeg tror også den lager lyder. Slik er det med mannen også. Når han jakter på parkeringsplass eller et par sko så er han ikke sinna. Bare dypt konsentrert om det ofte farefulle som skal skje.

Og han er ofte fornøyd med det første skopar han får tak i.
Stornøyd er han ikke.

Dette med den intense ofte kortvarige aktiviteten og det at han sloss for å bli konge på haugen er to viktige deler av mannens aggresjon.

Kvinnen har to deler av aggresjonen hun også. Den ene formen er fordekt som baktaling. Hun sladrer til far på ungene. Hun går til sjefen og har bare noe hun må si. Hun klager til barna på far. Hun splitter og hersker. En effektiv måte å herske på som bare går i dass når hun må ta side i en konfliktsituasjon.

Den andre måten hun har er at hun setter grenser. Hun bestemmer
over de ytre former i familien og i bedriften. Hun pukker på lojalitet før arbeidskapasitet og moral. Hun vil bli dyrket eller dronning på haugen.
Hvis hun blir sett så roer hun seg mye.

Mannens intense opptatthet og kvinnens evne til å sette grenser er to former for aggressivitet som vi trenger. Det gjelder bare å få formene
til å trekke samme vei i en gruppe.

Psykiske reaksjoner ved allergi.

 © Av psykiater Odd M. Lunde

Forskjellige former for sinnereaksjoner hører med i allergisesongen. Irriterthet, lett tennbarhet og grader av surhet er noe som de fleste pårørende til allergikere kjenner igjen. Særlig synes jeg at gutter i alle aldere bør forklares denne siden av allergien. Det skader ikke at foresatte, lærere og psykologer bærer den i mente. Noen av plagene kan avhjelpes ved morgen og kveldstrening og at man følger de generelle råd. Fra det store friminuttet synes jeg allergikere bør få være inne i sesongen.

Symptomet trøtthet gir ofte former for oppgitthet og nesten depresjon. Det er vel og bra at man har rett på ekstra tid ved eksamen. Men ved arbeid og lekser trenger man mer pauser og hvile. Den såkalte vårslapphet har ofte dekket over en allergi. Mange har problemer med søvnen i allergisesongen og det øker trøttheten og fallgruven utbrenthet. Og i det vestlige samfunn er det å stå på nesten lagt ned i genene våre. I tillegg til hvile så bør trøttheten si oss at vi bør hjelpe kroppens motstandskraft.

Dernest så er det mange mennesker i vårt samfunn som er sjenerte og har endog sosial fobi. Mange av disse dekker seg bak et perfekt ytre. Rennende nese, øyne og kløende utslett øker ikke selvsikkerheten til de som baserer den på ytre faktorer. Bihuler fulle av guffe gir nok en nasal stemme, men er sjeldent velkomment for andre enn franskmenn. Mange mennesker elsker smaken av mat og blir plaget når de en periode mister smakssansen. De forskjellige symptomer kan bøtes noe med skyggelue og feite solbriller, men mest av alt hjelper litt oppmerksomhet fra mennesker i omgivelsene.

Ellers så vil allmennlegene kunne hjelpe meget. Men personlig skulle jeg ønske at hypersensibilisering kom mer på mote igjen. I så måte er det meldinger fra Sverige om en slags vaksine som kan komme på markedet om noen år. Den som lider av allergi fortjener oppmerksomhet og respekt.


 

Innhold

Tema: Aggresjon

- Aggresjon for
kvinner og menn

 - Psykiske reaksjoner ved allergi.

 
NB: Psykiater Odd M. Lunde svarer ikke på spørsmål da det blir behandling.

Helse

  Advokatbrevet
  Aggresjon
  Alkoholisme
  Alvorlig depresjon
  Caroline Myss
  Depresjon
  Ny Snåsamann?
  Ekteskapet
  Healing
  Hjertetrim
  Indre uro
  Latter på DVD
  Lov om tiltrekning
  Mambo
  Meditasjon
  Mental helse
  Miljøhus
  Miljøhusbygg
  Mobbing
  Mobiltelefon
  Natur lykkepille
  Nærdøden
  Plastemballasje
  Prestasjonsangst
  Psykiatrien
  Rus
  Slanking
  Slankemani
  Sorg
  Sorgbearbeidelse
  Sosial fobi
  Søvnmangel
  Taleangst
  Ungdomskilden
  Vann
  Vegetarmat
  Visualisering
  Yoga

oppdatert 3 - 2019

©
www.helping.no